Ministerstvo kultúry vyčlenilo na obnovu hradov státisíce eur

TA3
1.8.2015 11:47

V rámci dotačného systému Ministerstva kultúry pôjde tento rok na obnovu a konzerváciu torzálnej architektúry 733.300 eur. Zo 44 žiadateľov, ktorí požadovali viac ako 1,3 milióna eur, ich uspelo 40.

Ministerstvo kultúry vyčlenilo na obnovu hradov státisíce eur
SITA

Na rekonštrukciách sa podieľajú aj nezamestnaní

Ministerstvo tak pokračuje v projekte obnovy hradov a hradných ruín s pomocou nezamestnaných, ktorý sa začal v roku 2011 a neskôr sa rozšíril aj na zámocké parky. Spolupracuje na ňom tiež rezort práce. Tento rok sa do neho zapája 554 uchádzačov o zamestnanie, čo je o vyše sto ľudí viac ako vlani.

Ako uviedla riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová, na platy nezamestnaných je určených takmer 2,5 milióna eur.

Zamestnávateľ sa zaviaže vytvoriť príslušný počet pracovných miest na maximálne šesť mesiacov, zabezpečí im prácu a zaškolí ich. Podľa typu vykonaných prác sú dve pracovné skupiny - pomocný a odborný pracovník. Najviac, a to 40 uchádzačov o zamestnanie, pracuje podľa Lukáčovej na konzervácii a čiastočnej rekonštrukcii hradu Šariš a na ukončení obnovy paláca hradu nad obcou Vinné.

V každom kúte Slovenska

Peniaze z dotácie pomôžu napríklad pri obnove Šášovského a Zborovského hradu, Slanca, Beckova, Branča, Znievu,hradu Lednica, gotického hradu v Liptovskom Hrádku, konzervácii Lietavy, revitalizácii parku v Jablonici či obnove parku Ražňany, ktorý je kultúrnou pamiatkou.

Pokračuje sa v záchrane Gőergeyovského kaštieľa v Toporci, obnove kráľovskej rezidencie na Pustom hradevo Zvolene, konzervácii hradného paláca Hanigovského hradu, rekonštrukcii hradu Čachtice, obnove parku v Spišskom Hrhove, vo výskume a statickom zabezpečení objektov hradu Revište, ktoré sú v havarijnom stave.

Nezamestnaní pracujú tiež na záchrane a statickom zabezpečení ruiny kostola sv. Heleny v Stránskom, výskume a prezentácii areálu kostola a zaniknutej stredovekej dediny v Šoldove pri Štrbe, ako aj na konzervácii paláca Obišovského hradu, ktorý bol v roku 1962 poškodený archeologickým výskumom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok