Požiar na Západnom brehu Jordánu stál život len 18 mesačné dieťa

TA3 TASR
31.7.2015 16:40

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun označil za "teroristický čin" podpaľačský útok v Predjordánsku, pri ktorom zahynulo palestínske batoľa, pričom udalosť na okupovanom území spojil s neschopnosťou Izraela potrestať opakované násilné zločiny zo strany židovských osadníkov.

Vzostup násilného extrémizmu

Podľa hovorcu Stéphana Dujarrica, ktorého citovala agentúra AP, šéf svetovej organizácie "vraždu" 18-mesačného Alího Davábšiho dôrazne odsudzuje a vyzýva na predvedenie páchateľov pred súd.

"Neprítomnosť politického procesu a izraelská protizákonná osídľovacia politika, ako aj neľútostná a zbytočná prax búrania palestínskych domov, spôsobili vzostup násilného extrémizmu na oboch stranách," povedal Dujarric na margo útoku, z ktorého sú podozriví židovskí extrémisti.

Vlna pobúrenia

Udalosť v predjordánskej dedine Kafr Duma neďaleko mesta Nábulus predtým odsúdili ako teroristický čin taktiež členovia izraelskej vlády."Som šokovaný týmto trestuhodným a hrozným činom. Toto je teroristický útok po každej stránke. Štát Izrael pristupuje k terorizmu dôrazne bez ohľadu na to, kto sú páchatelia," povedal premiér Benjamin Netanjahu.

Minister obrany Moše Jaalon ubezpečil, že Izrael v boji proti "židovským teroristom" použije "všetky dostupné prostriedky". Okrem usmrtenia spiaceho dieťaťa neznámi podpaľači tiež spôsobili vážne zranenia jeho štvorročnému bratovi a rodičom. Útok vyvolal medzi Palestínčanmi vlnu pobúrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok