August bude mimoriadne horúci, vrátia sa aj tropické noci

TASR
31.7.2015 15:25

Na začiatku budúceho týždňa sa na Slovensko vráti horúce počasie. Meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Miroslav Šinger informoval, že vysoké teploty prinesie prúdenie tropického vzduchu z Afriky.

August bude mimoriadne horúci, vrátia sa aj tropické noci
SITA SHMÚ

Prichádza ďalšia vlna horúčav

"Cez víkend sa teplota ešte udrží pod 30 stupňov Celzia, no už od pondelka budú teploty stúpať tak, že sa maximá dostanú v priebehu týždňa až nad 35 stupňov, na severe bude okolo 30 stupňov," uviedol Šinger. Teplo bude aj v noci.

"Od stredy 5. augusta je potrebné na niektorých miestach počítať aj s tropickou nocou, keď teplota počas noci neklesne pod 20 stupňov,” spresnil Šinger. Dokedy ďalšia vlna horúčav potrvá, podľa meteorológa nie je možné presne určiť.

1.jpg

Horúčavy si vyžiadali rekordný počet kolapsov

Počet kolapsov z tepla prekonal tohtoročný rekord v piatok 24. júla. Záchranárov zavolali k 160 prípadom. "Najviac kolabujúcich z tepla bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Trenčianskom kraji," informoval hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

Horúčavy predstavujú záťaž pre každý organizmus. Viac sú však ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži. Takisto treba dávať pozor na deti a seniorov. Počas horúcich dní treba pamätať na dodržiavanie pitného režimu. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok