Švajčiarska centrálna banka je v rekordnej strate

SITA
31.7.2015 12:22

Za prvý polrok centrálna banka krajiny pre posilnenie franku vykázala stratu 50,1 mld. frankov, čo vyvoláva pochybnosti či federálnej vláde a kantonom vyplatí dividendy.

Švajčiarska centrálna banka je v rekordnej strate
ČTK

Stratu spôsobilo posilnenie meny

Posilnenie švajčiarskeho franku oproti euru po tom, ako centrálna banka krajiny zrušila maximálne prípustnú hodnotu franku voči spoločnej mene, spôsobilo banke v prvom polroku tohto roka rekordnú stratu. Strata centrálnej banky vyvoláva pochybnosti, či bude môcť vyplatiť dividendy, od ktorých sú v pozícii akcionárov závislé niektoré regionálne švajčiarske vlády.

Švajčiarska centrálna banka v piatok informovala, že jej strata za január až jún je v sume 50,1 mld. frankov. Znamená to, že bude musieť v druhom polroku tohto roka dosiahnuť vysoký zisk, aby vyplatila dividendy svojim vlastníkom, vrátane federálnej vlády a kantonov.

Minulý rok zisk takmer 40 mld. frankov

"Dividendy naozaj majú význam," povedal Lukas Gehrig, ekonóm Credit Suisse. "Môžu posunúť rozpočet z deficitu do prebytku alebo naopak," konštatoval. V minulom roku centrálna banka Švajčiarska vyplatila akcionárom dividendy v sume 2 mld. CHF, keďže vykázala zisk v objeme 38,3 mld. CHF.

Upozornila však, že takéto vysoké dividendy pravdepodobne nebudú pokračovať. Odvtedy, ako prestala uplatňovať maximálne prípustnú hodnotu franku voči euru na úrovni 1,20 CHF/EUR, centrálna banka intervenuje na devízových trhoch nákupmi eur s cieľom oslabiť svoju národnú menu. Kurz franku oproti euru sa v súčasnosti pohybuje zhruba na úrovni 1,06 CHF/EUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok