Polícia už vyšetruje predaj miliónovej Berniniho busty do cudziny

TASR
31.7.2015 11:46

Busta pápeža Pavla V. bola na Slovensku dražená ako dielo neznámeho sochára. Napokon ju Clément Guenebeaud kúpil a požiadal o jej trvalý vývoz do zahraničia.

Polícia už vyšetruje predaj miliónovej Berniniho busty do cudziny
Sotheby’s

Podnet podal Maďarič

Polícia začala vyšetrovať podnet ministra kultúry Mareka Maďariča týkajúci sa vývozu sochy Giana Lorenza Berniniho do zahraničia. "Vecou sa v súčasnosti intenzívne zaoberáme. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie bližšie informácie k prípadu nie je možné poskytnúť," priblížil bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Maďarič podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru 10. júla. Tá ho odstúpila na ďalšie konanie Krajskej prokuratúre v Bratislave, ktorá ho 27. júla odovzdala na vybavenie a ďalšie konanie bratislavskému Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru, kam bolo doručené 30. júla.

Zákonnosť povolenia skúmajú

Minister kultúry na základe informácie, že busta pápeža Pavla V. dražená na Slovensku ako dielo neznámeho sochára, bola vyvezená a predaná do múzea Getty v USA ako originálne dielo Giana Lorenza Berniniho, nariadil 8. júla kontrolu procesu povolenia jej vývozu. O dva dni na to podal aj trestné oznámenie s podozrením, že osoby, ktoré sa zúčastnili na procese predaja busty, mohli poznať jeho hodnotu a že osoby posudzujúce pamiatkové hodnoty diela mohli konať v rozpore s príslušnými predpismi.

Súčasne podal podnet na rozkladovú komisiu ministerstva, aby preskúmala zákonnosť povolenia na vývoz busty. "Ak by dospela k názoru, že bol porušený zákon, môže byť povolenie na vývoz busty zrušené. V takom prípade môžu právnici začať skúmať, či existujú právne možnosti žiadať o návrat busty z USA," uviedlo ministerstvo kultúry.

Miliónovú sochu kúpil za pár tisíc

Bustu talianskeho barokového sochára Berniniho mal na Slovensku desiatky rokov v súkromnej zbierke výtvarník Ernest Zmeták. Jeho dediči ju zverili aukčnej spoločnosti. Tá ju dvakrát dala do dražby ako bustu pápeža od neznámeho talianskeho sochára. Prvýkrát za 47.000 eur. Vlani v septembri ju nakoniec kúpil Clément Guenebeaud žijúci v Bratislave za 24.000 eur.

Ten požiadal ministerstvo kultúry o povolenie na jej trvalý vývoz do zahraničia. Guenebeaud mal v žiadosti uviesť, že dielo má hodnotu približne 7 miliónov eur a pravdepodobne ide o originál od Berniniho. Sekcia kultúrneho dedičstva zaslala túto žiadosť na odborné posúdenie príslušnej komisii na ochranu súčastí kultúrneho dedičstva. Tá odporučila vydať povolenie. Generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva tak vydal povolenie na trvalý vývoz busty podľa Berniniho.

Štátna radkyňa skončila

Zo svojho postu musela odísť štátna radkyňa, ktorá v liste pre komisiu svojvoľne zmenila, že ide o bustu podľa Berniniho a nie od Berniniho, ako uviedol Guenebeaud. O miesto prišiel tiež generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva Pavol Šimunič a odvolaní boli aj členovia komisie.

Busta sa cez londýnsku aukčnú sieň Sotheby’s dostala do Gettyho múzea v Los Angeles. Podľa medializovaných informácií ju kúpilo za vyše 30 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok