Slovensko prijme 500 utečencov z Rakúska, polovicu zrejme už v auguste

SITA
31.7.2015 10:38

Ministerstvo vnútra uviedlo, že zariadenie v Gabčíkove je po technickej stránke už pripravené. Proti zriadeniu utečeneckého tábora bude v nedeľu 2. augusta v Gabčíkove miestne referendum.

Slovensko prijme 500 utečencov z Rakúska, polovicu zrejme už v auguste
SITA/AP

Budú mať zrejme voľný pohyb

Prvých 250 utečencov, ktorí žiadajú o azyl v Rakúsku, by malo na Slovensko prísť v auguste, ďalších 250 v septembri. Ako uviedol migračný úrad ministerstva vnútra, zariadenie Slovenskej technickej univerzity v Gabčíkove, kam migranti prídu, je po technickej stránke pripravené.

Žiadatelia o azyl v Rakúsku budú mať v tábore vlastný režim, ktorý bude zabezpečovať rakúska strana. Má na to vlastných zamestnancov, ktorí zabezpečia i ochranu. Všetky ostatné aktivity, napríklad voľnočasové, má podľa migračného úradu na starosti takisto rakúska strana. Slovensko zabezpečuje len ubytovanie a stravu.

Rakúsko bude mať vo svojej réžii takisto pohyb migrantov po obci Gabčíkovo, ide o vlastné režimové opatrenia. Budú sa však zrejme po obci voľne pohybovať, informoval migračný úrad s tým, že v Rakúsku absolvovali všetky potrebné vyšetrenia a tak nemajú žiadne choroby.

Dohoda na dva roky

Minister vnútra Robert Kaliňák podpísal 21. júla s rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou-Leitnerovou dohodu o dočasnom ubytovaní 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku. Prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen. Dohoda platí na dva roky. Migračný úrad rezortu vnútra uviedol, že azylové konanie by malo byť rýchle.

Obyvatelia Gabčíkova s prijatím migrantov v obci nesúhlasia, ešte začiatkom júla vznikla petícia, pod ktorú sa podpísalo 3 148 ľudí spomedzi približne 5 100 obyvateľov obce. Obec o tom komunikovala aj s ministerstvom vnútra a migračným úradom, ktorý patrí pod rezort vnútra a má na starosti aj pobytové a utečenecké tábory.

Ministerstvo nerozumie panike

Ako uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra, miestne referendum v obci je samosprávnou pôsobnosťou, do ktorej rezort nie je oprávnený zasahovať a nemá ani povinnosť sa jeho výsledkami riadiť.

"Ministerstvo vnútra nerozumie panike, ktorá vzniká v Gabčíkove. V tejto obci je jedno z azylových zariadení už od roku 1994. Za toto obdobie tu boli ubytované tisícky cudzincov bez akýchkoľvek problémov a vtedy išlo o azylantov, ktorí neskôr zostávali na Slovensku. V tomto prípade pôjde o dočasné, niekoľkomesačné ubytovanie ľudí, ktorí sú v azylovom procese v Rakúsku a po jeho ukončení pôjdu späť," píše sa v stanovisku rezortu.

Referendum proti zriadeniu tábora

Proti zriadeniu utečeneckého tábora bude v nedeľu 2. augusta od 7:00 do 19:00 v Gabčíkove miestne referendum. V zozname oprávnených voličov v obci je zapísaných približne 4 300 ľudí, ktorí budú odpovedať na otázku "Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora v budove STU v obci Gabčíkovo?" Právo hlasovať v miestnom referende majú všetci, ktorí majú trvalý pobyt v Gabčíkove a najneskôr v nedeľu 2. augusta dosiahnu 18 rokov.

Gabčíkovo obyvateľov informuje o konaní referenda, ktoré si vyžiadali obyvatelia v petícii, i na svojej webstránke. Plebiscit bude platný, ak v ňom svoj názor vyjadrí nadpolovičná väčšina obyvateľov obce oprávnených hlasovať. Ako povedal ešte začiatkom týždňa starosta Gabčíkova Iván Fenes, výsledky plánujú zverejniť na webstránke obce už okolo 21:00.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok