Úlomok je takmer určite zo strateného boeingu, čo však robil pri Afrike?

TA3 TASR
31.7.2015 09:59

Časť lietadla, vyplavená na francúzsky ostrov Réunion v Indickom oceáne, pochádza takmer určite z Boeingu 777. Čo však robil tak ďaleko od pôvodnej trasy letu? Podľa amerických tajných kurz zrejme úmyselne zmenili.

Jedna z najväčších záhad

Nález bude zrejme prelomom v pátraní po nezvestnom lete MH370 malajzijských aerolínií. Malajzijskí vyšetrovatelia majú v piatok pricestovať na Réunion a objekt, odborníkmi na lietadlá identifikovaný ako časť krídla, potom pošlú na preskúmanie do francúzskeho vojenského laboratória neďaleko mesta Toulouse.

Boeing 777, jeho osudný let MH370, prevádzkovali štátne aerolínie Malaysia Airlines. Stroj zmizol vlani v marci, keď smeroval z malajzijského Kuala Lumpur do Pekingu, a predstavuje jednu z najväčších záhad v dejinách letectva. Na palube sa nachádzalo 239 cestujúcich a členov posádky.

Spoločnosť Boeing sa nevyjadrila

Kus lietadla sa našiel v stredu 29. júla, keď ho vyplavilo na francúzsky sopečný ostrov Réunion s 850.000 obyvateľmi, neďaleko Madagaskaru.  Réunion sa nachádza približne 3700 kilometrov od rozľahlého priestoru v južnej časti Indického oceánu pri západnom pobreží Austrálie, kde sa doteraz sústreďovalo pátranie po nezvestnom lietadle - malajzijský premiér Najib Razak však vyhlásil, že trosky tam mohli odniesť morské prúdy.

Experti na lietadlá si prezreli zverejnené fotografie vyplaveného objektu, ktorý je dlhý 2 až 2,5 metra. Odborníci následne uviedli, že môže ísť o flaperon - teda kombináciu krídelka a vztlakovej klapky - z odtokovej hrany krídla Boeingu 777.

Televízia France 2 odvysielala snímku tohto kusa, ktorý mal na vnútrajšku vyznačený údaj "657 BB". Zhoduje sa so šifrou v manuáli k Boeingu 777, ktorou sa označuje práve flaperon. "Je to takmer určite flaperon z lietadla typu Boeing 777," uviedol malajzijský námestník ministra dopravy Abdul Aziz Kaprawi. Spoločnosť Boeing sa odmietla k fotografiám vyjadriť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok