Syriza rozhodne o svojom smerovaní, na Grécko v eurozóne sú dva názory

TA3 SITA
31.7.2015 06:29

Grécka strana Syriza zvolá v septembri mimoriadny zjazd strany. Na nočnom zasadnutí v Aténach o tom rozhodlo vedenie Syrizy. V radikálnej ľavici existujú dve rozdielne stratégie - jedna, ktorá chce Grécko v eurozóne, a druhá, ktorá chce Grécko mimo eurozónu. Strana sa zatiaľ zhodla, že tieto dve stratégie nemôžu spoločne existovať na vládnej úrovni.

Rozpor premiéra a ľavicového krídla

Grécka vládna strana Syriza bude mať v septembri mimoriadny stranícky zjazd, na ktorom bude riešiť spor medzi premiérom Alexisom Tsiprasom a radikálnym ľavicovým krídlom strany. Informoval o tom 200-členný ústredný výbor Syrizy, ktorý k rozhodnutiu dospel na 12-hodinovom dramatickom stretnutí. Mimoriadny kongres navrhol Tsipras a očakáva sa, že zjazd bude testom jeho postavenia lídra.

V prejave pred ústredným výborom Syrizy Tsipras varoval, že vláda môže padnúť, ak ju nepodporia aj radikálni ľavicoví poslanci zo Syrizy. "Buď ľavicoví poslanci podporia prvú ľavicovú vládu v Európe po druhej svetovej vojne, ale spôsobia jej pád, lebo ju nepokladajú za ľavicovú," povedal premiér v prejave, ktorý odvysielala televízia.

Rozštiepenie strany

Ústredný výbor Syrizy sa stretol preto, aby sa pokúsil vyriešiť názorové rozdiely v otázke, či by mal Tsipras prijať tretí záchranný balík pre Grécko od medzinárodných veriteľov. Frakcia zákonodarcov z radikálneho ľavicového krídla Syrizy sa obrátila proti Tsiprasovi, keď parlament hlasoval o tomto záchrannom balíku, ktorý bol schválený len vďaka podpore opozičných strán.  Tsipras vyhlásil, že grécky ľud musí rozhodnúť, či sú podmienky medzinárodnej pôžičky vydieraním, ako to mnohí Gréci vnímajú.

Niekoľko členov ústredného výboru Syrizy odsúdilo nový balík pomoci. Syriza zrejme smeruje k rozštiepeniu, ktoré spôsobí revolta približne štvrtiny zákonodarcov strany - z jej Ľavej platformy. Tí hlasovali proti úsporným opatreniam, ktoré patrili k podmienkam dohodnutým v Bruseli 13. júla a Grécku zaručovali novú pôžičku vo výške 86 miliárd eur.  Podľa analytikov názorové rozdiely v strane ohrozujú Tsiprasovu autoritu a sťažujú rokovania Grécka o záchrannej pôžičke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok