Maďarský plot budú na hraniciach budovať aj nezamestnaní

TASR
30.7.2015 16:49

Na budovanie zábran proti migračnej vlne na juhu Maďarska povolali 490 nezamestnaných z Čongrádskej župy. Podľa regionálneho servera Delmagyar.hu nemôžu zdraví nezamestnaní odoprieť prácu na srbských hraniciach, pretože prídu o mesačnú "podporu nahrádzajúcu zamestnanie" vo výške 22.800 forintov.

Maďarský plot budú na hraniciach budovať aj nezamestnaní
SITA/AP

Práca primeraná vzdelaniu

Povolaní boli výhradne muži, ktorým bol v predchádzajúcich dňoch doručený list s oznamom, že dostanú prácu primeranú svojmu vzdelaniu. Až teraz sa na župnom úrade v Segedíne dozvedeli, že od pondelka majú pracovať na výstavbe zábran na maďarsko-srbských hraniciach.

Nezamestnaní absolvovali inštruktáž od príslušníkov maďarskej armády a tiež krátke lekárske vyšetrenie. Podľa servera im oznámili, že s ich prácou rátajú do polovice novembra, aj keď premiér Viktor Orbán uplynulý víkend vyhlásil, že zábrany budú hotové do 31. augusta.

Chcú potlačiť ilegálnu vlnu migrácie

Maďarská vláda 21. júla rozhodla, že na hranici so Srbskom postavia dva druhy zábran proti migrantom. Na ľahko prechodných úsekoch bude plot vysoký takmer štyri metre. Stavbu majú realizovať príslušníci armády.

Účelom dočasného plota je potlačiť ilegálnu vlnu migrácie na 175-kilometrovom úseku hranice so Srbskom, odkiaľ prichádza drvivá väčšina migrantov. V tomto roku ilegálne vstúpilo na územie Maďarska už vyše 86.000 ľudí, z nich 99 percent zo srbského územia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok