Kiska sa po zablokovaní rezolúcie o MH17 pustil do Rusov: Boja sa a klamú

TA3 TASR
30.7.2015 12:03

Krajina, ktorá chce hovoriť o pravde a ktorá by chcela ovplyvňovať osudy iných krajín, sa bojí vyšetrovania a klame. Takto reagoval prezident Andrej Kiska na ruské vetovanie rezolúcie OSN o vytvorení medzinárodného tribunálu pre vyšetrovanie prípadu letu MH17, ktorý sa vlani zrútil na východe Ukrajiny.

Kiska sa po zablokovaní rezolúcie o MH17 pustil do Rusov: Boja sa a klamú
SITA/Robert Tappert

Ideologická mašinéria

Rusko sa tak podľa prezidenta vyhýba hľadaniu spravodlivosti pred celým svetom. Uviedol to na sociálnej sieti. Ako poznamenal, všetci by si želali, aby bol z Ruska skutočný priateľ a partner.

"Vladimir Putin, žiaľ, zo svojej krajiny spravil niečo, nad čím každý slobodne mysliaci človek len neveriacky krúti hlavou. Mám rád ruskú kultúru, vážim si ruských ľudí. Dúfam preto, že ruský intelekt čím skôr prekoná túto ideologickú mašinériu a z Ruska sa stane partner, ktorému budeme môcť veriť," podčiarkol.


Moskva nepodporila vytvorenie tohto tribunálu, lebo na to nevidí opodstatnenie a podľa nej predmetná záležitosť nespadá pod mandát Bezpečnostnej rady OSN. Rovnako tak spochybňuje vyšetrovanie prípadu pod vedením holandských úradov.

RUSKO SA VYHÝBA SPRAVODLIVOSTI Krajina, ktorá chce hovoriť o pravde a ktorá by chcela ovplyvňovať osudy iných krajín,...

Posted by Andrej Kiska on 30. júl 2015

Za návrh hlasovalo 11 krajín

Záväzná rezolúcia by vytvorila súd, ktorý by stíhal zodpovedných za zničenie lietadla, pričom by vyžadoval účasť všetkých príslušných krajín na tomto procese. Návrh predložilo päť krajín zúčastňujúcich sa na spoločnom vyšetrovaní prípadu - Austrália, Belgicko, Holandsko, Malajzia a Ukrajina -, ktoré boli incidentom najviac postihnuté.

Za návrh hlasovalo 11 krajín v 15-člennej BR OSN, pričom Angola, Čína a Venezuela sa zdržali hlasovania. Rusko dokument ako jediné podľa očakávaní odmietlo.

Pri páde lietadla Boeing-777, ktorý letel na linke Amsterdam-Kuala Lumpur, zahynulo vlani 17. júla všetkých 298 ľudí na palube. Podľa Ukrajiny i Západu lietadlo zostrelili proruskí povstalci raketovým systémom Buk, ktorý im do výzbroje poskytlo Rusko. Moskva však akýkoľvek podiel na tragédii odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok