Utečenci sa o prienik do Eurotunela snažia opakovane, nezriedka zahynú

TA3 ČTK
30.7.2015 10:17

Asi 250 migrantov sa v noci snažilo preniknúť z Francúzska do Veľkej Británie cez Eurotunel. Snahy o ilegálny prechod na korbách kamiónov, či vo vlakových súpravách sú podľa polície na každodennom poriadku. Od januára sa pokúsilo prejsť popod Lamanšský prieliv až 37 tisíc utečencov.

Zahynuli ďalší dvaja

Stovky nelegálnych migrantov sa v noci na štvrtok v oblasti francúzskeho prístavného mesta Calais opäť pokúšali, mnohí z nich viackrát, dostať z Francúzska do Británie tunelom pod Lamanšským prielivom. Francúzsko ministerstvo vnútra podľa webu stanice TF1 pripustilo, že už dva mesiace registruje každú noc 1500 až 2000 takých pokusov. V stredu pritom zomreli dvaja ďalší prisťahovalci.

Utečenci skôr vo väčšej miere využívali na útek do Anglicka miestny prístav, ale ten úrady začiatkom júna obohnali vysokým plotom s ostatným drôtom a rôznymi zátarasami. Okolie ústia tunelu, ktorým sa z Calais do Folkestonu prepravujú kamióny na vlakových súpravách a ktorým jazdia z Paríža do Londýna osobné rýchlovlaky, je tiež oplotené, ale miesto je ťažké kontrolovať vzhľadom na jeho veľkosť. Oblasť terminálu s rozlohou 650 hektárov má plot s dĺžkou 28 kilometrov.

"Nájazdy" prisťahovalcov pri tuneli podľa spoločnosti Eurotunnel komplikujú život najmä vodičom kamiónov, do ktorých sa migranti snažia dostať, niekedy aj úspešne.  "Je jasné, že  niektorým sa podarí dostať do Anglicka a že ostatní o tom vedia. To ich utvrdzuje v presvedčení, že masové prieniky sú najlepší spôsob, ako prejsť. Nemajú teda dôvod prestať, naopak, vidia dôvod počet pokusov zvýšiť,“ povedal denníku Le Figaro jeden z asi 370 policajtov, ktorými francúzske úrady posilnili ochranu tunela.

Nevzdávajú sa

"Pokúsil som sa túto noc trikrát (prísť do Británie tunelom). So všetkými tými strážcami je to ale veľmi ťažké. Viem, že je to veľmi nebezpečné, ale skúšam to ďalej,“ povedal pri Calais asi tridsaťročný Sudánec, ktorý s ostatnými asi 3000 nelegálnymi utečencami prežíva v improvizovanom tábore pri meste.

Zatiaľ rekordný počet pokusov úrady zaznamenali v noci na stredu, asi 2300. Zomrel pritom jeden mladý Sudánec, ktorého nechcene prešiel kamión, do ktorého sa snažil dostať.

V stredu predpoludním bol v Paríži podľa miestnych médií vážne zranený jeden Egypťan, ktorý sa chcel dostať do Británie podmorským tunelom na streche osobného rýchlovlaku Eurostar. Na  stanici Garde du Nord ho pritom zasiahol elektrický prúd a jeho stav je kritický. Od začiatku júna zomrelo pri pokusoch o prekonanie podmorského tunela asi desať migrantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok