Levieho kráľa Afriky zabil bohatý zubár, nechal ho zomierať 40 hodín

TA3 ČTK
29.7.2015 13:24

Najslávnejšieho zimbabwianskeho leva, trinásťročného Cecila, zabil na začiatku júla americký zubár. S odvolaním sa na miestnych ochrancov prírody o tom informovali svetové agentúry. Na zubára sa na webe zniesla obrovská vlna kritiky.

Levieho kráľa Afriky zabil bohatý zubár, nechal ho zomierať 40 hodín
SITA/AP

Zviera vylákali z rezervácie

Za možnosť odstreliť obľúbenou šelmu údajne Walter James Palmer dvom mužom zaplatil 50.000 dolárov. Lovec sa teraz bráni tým, že netušil, že koná protizákonne. Telo slávneho leva stiahnuté z kože a bez hlavy našli správcovia na okraji zimbabwianskej rezervácie Hwange na začiatku júla.

Lovec podľa nich podplatil dvoch mužov, aby Cecila vylákali pomocou zdochliny pripevnenej na aute mimo národný park, kde ho najprv postrelil šípom a až po 40 hodinách ho vyhľadal a usmrtil.

Pôvodné informácie hovorili o tom, že leva zabil španielsky turista. Podľa Johnnyho Rodriguesa, predsedu ochranárskej organizácie ZCTF, ale išlo o amerického zubára Palmera. Ten sa už priznal, že leva zabil a vyjadril nad činom hlbokú ľútosť. Zároveň ale namietal, že si najal profesionálnych sprievodcov na poľovnícky výlet a domnieval sa tak, že je všetko v súlade so zákonom. Ako informuje CNN, na zubára sa na internete zniesla obrovská vlna kritiky.

Potrestali ho aj za lov na medveďa

"Netušil som, že ten lev, ktorého som skolil, bola miestna celebrita, ... kým lov neskončil," uviedol Palmer. "Spoliehal som sa na odbornú radu profesionálnych sprievodcov," dodal.

Údajných sprievodcov už úrady obvinili z pytliactva a mali vypovedať pred miestnym súdom. V prípade usvedčenia im hrozí pokuta vo výške 20.000 dolárov, súd im ale môže v krajnom prípade uložiť aj trest odňatia slobody.

Američan Palmer mal pre svoj lovecký koníček ťažkosti už v minulosti. V roku 2006 údajne zabil v americkom štáte Wisconsin medveďa baribala mimo poľovnú oblasť, následne ho previezol a tvrdil, že ho skolil v povolenej zóne. Dostal preto ročnú podmienku a pokutu takmer 3000 dolárov.

Obyvatelia spísali petíciu

Lev Cecil nosil obojok s GPS údajmi, ktoré umožňovali sledovať jeho pohyb. Bol totiž zahrnutý do projektu Oxfordskej univerzity. Palmer a jeho sprievodcovia sa podľa ochranárov pokúsili neúspešne obojok zničiť.

Zimbabwe umožňuje lovcom za poplatok legálne odstreliť slonov, byvolov či levov mimo rezervácie. Údajne tak získava peniaze na ďalšiu ochranu prírody. Po Cecilovom zabití podpísalo asi 130.000 ľudí petíciu adresovanú zimbabwianskemu prezidentovi Robertovi Mugabemu. Požadujú v nej, aby Harare zastavilo vydávanie kvót na odstrel ohrozených zvierat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok