Zastrelili vodcu islamistov, zodpovedných za útok na slovenských horolezcov

TA3 SITA
29.7.2015 09:22

Pri prestrelke s políciou zahynul v strednom Pakistane Málik Išák, vodca obávanej sunnitskej militantnej skupiny Laškare Džhangví, napojenej na teroristickú sieť al-Káida.

Prepadli policajný konvoj

Policajti Išáka spolu s jeho synmi prepravili z väzenia v meste Multán do oblasti neďaleko mesta Muzaffargarh, aby identifikoval niekoľkých mužov, ktorých zatkli pre podozrenie, že sú členmi Išákovej skupiny. Na spiatočnej ceste prepadli policajný konvoj ozbrojenci na motocykloch a Išáka aj so synmi oslobodili.

"Na konvoj zaútočilo 12-15 teroristov... oslobodili obvineného a utiekli na motocykloch," uviedla policajná hovorkyňa v provincii Pandžáb. Ďalší policajti ozbrojencov na úteku prepadli a pri následnej prestrelke zabili Išáka, oboch jeho synov a 11 ďalších teroristov. Pri zásahu utrpeli zranenia aj šiesti policajti.

Zabili horolezcov

Málik Išák bol na americkom zozname svetových teroristov a jeho skupina sa prihlásila k zodpovednosti za množstvo útokov, pri ktorých v Pakistane a Afganistane zahynuli stovky civilistov, najmä šiitov. Skupina stála aj za zabitím zahraničných horolezcov v júni 2013. Medzi obeťami boli aj dvaja Slováci - Peter Šperka a Anton Dobeš.

V minulosti čelil Išák viacerým obvineniam z vraždy, avšak súd ho zakaždým oslobodil, väčšinou pre neochotu svedkov vypovedať v jeho neprospech. Na základe zákona o udržiavaní verejného poriadku ho spolu so synmi polícia opäť zatkla v sobotu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok