Pád vrtuľníka neprežil druhý pilot, minister o príčinách nechce špekulovať

TASR TA3
29.7.2015 09:52

Minister obrany Martin Glváč v noci navštívil v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura jedného z dvoch ťažko zranených vojakov, ktorí prežili pád vojenského vrtuľníka pri obci Hradisko. Rezort oznámil, že tragédiu neprežil druhý pilot, kapitán Richard Sépi.

Piloti boli skúsení

Pád vojenského vrtuľníka v utorok neprežil kpt. Richard Sépi. Oficiálne to potvrdili z tlačového odboru ministerstva obrany. Išlo o druhého pilota vrtuľníka. Mal 40 rokov. Zostala po ňom žena a dieťa.

Prvým pilotom bol kpt. Peter Pavlinský. Palubný technik na palube havarovaného stroja bol ppráp. Tibor Šoltés. Obaja utrpeli ťažké zranenia. Jeden je už po operácii, druhý na operáciu čaká. Obaja piloti boli skúsení, nalietaných mali vyše 1 300 letových hodín a 900 letových hodín mal palubný technik.

Pacient je pri vedomí

Minister sa počas návštevy nemocnice krátko zhováral s 38-ročným vojakom, ktorý utrpel vážne zranenie chrbtice a trupu. "Je pri vedomí a na to, čo sme mali možnosť vidieť hore (na mieste havárie), môj subjektívny názor je veľmi dobrý a teším sa z toho," uviedol minister k stavu pacienta. Zraneného vojaka podľa lekárov čaká náročná operácia. "Prebehol komplexný diagnosticko-terapeutický proces, podarilo sa nám pacienta stabilizovať a pripravujeme ho na operáciu," uviedol pre novinárov lekár Rastislav Burda. Pacient je pri vedomí a komunikuje.

Šéf rezortu obrany potvrdil, že druhý zranený 36-ročný vojak, ktorý leží v prešovskej nemocnici, sa už podrobil operácii a je pri vedomí. "Vyzerá to naozaj lepšie, ako sme mali informácie. Je po operácii, prebral sa a ostatné veci sú, myslím si, informácie v prvom rade pre rodinu a ja by som ich nerád komentoval," povedal Glváč.

Podľa hovorkyne Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Renáty Cenkovej má pacient združené poranenia brucha, panvy a dolných končatín. Minister obrany pred návštevou košickej nemocnice pricestoval na miesto havárie vojenského vrtuľníka Mi-17. Na Slovensko sa predčasne vrátil z dovolenky v Chorvátsku. 

Minister navštívil aj miesto havárie

Tragická nehoda sa stala v utorok popoludní, na palube vrtuľníka sa nachádzala trojčlenná posádka. Počas pokusu o resuscitáciu zomrel 40-ročný pilot stroja. Dvojicu zranených hospitalizovali v nemocniciach v Košiciach a Prešove.

"Urobili sa na mieste úkony, ktoré boli nevyhnutné. Zabezpečil sa priestor, aby ráno mohli odborníci z leteckého úradu a z komisie pokračovať vo vyšetrovaní nehody. Ihneď po tejto havárii boli až do vyšetrenia nehody pozastavené lety na vrtuľníkoch Mi-17, okrem leteckej pátracej záchrannej služby," uviedol na mieste havárie ministe.

"Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť rodine pilota, ktorý zahynul, a veľa zdravia dvom zraneným vojakom. Dúfam, že ich zdravotný stav sa bude len a len zlepšovať. Ide o dvoch najskúsenejších pilotov a palubného technika, ktorí sa zúčastnili operácií v zahraničí," dodal.

"Celú posádku veľmi dobre poznám. S každým z nich som lietal, takže je to vec, s ktorou sa nedá vyrovnať. Ja sám teraz nedokážem odhadnúť, čo sa mohlo stať, a tých možností je veľmi veľa," dodal veliteľ Vzdušných síl OS SR Miroslav Korba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok