Do Británie sa chcú dostať tisícky utečencov, snažia sa zdolať Eurotunel v Calais

TA3 TASR
28.7.2015 21:47

Približne dve tisícky utečencov sa pokúšali dostať do Británie cez Eurotunel vedúci Lamanšským prielivom. S viacerými pokusmi vniknúť do tunela bojujú vo francúzskom meste Calais už mesiace. Maďarské hranice zase od začiatku roka údajne prekročilo už 95-tisíc utečencov.

Riskantné naskakovanie

Približne 2100 utečencov sa pokúsilo dostať do ústia eurotunela vo francúzskom Calais, ktorý spája Francúzsko s Britániou. Oznámila to spoločnosť Eurotunnel, spravujúca osobnú i nákladnú železničnú dopravu pod Lamanšským prielivom.

Nákladná rampa v Calais je denne dejiskom pokusov utečencov, táboriacich v okolí mesta na severovýchode Francúzska, dostať sa do Spojeného kráľovstva. Ich riskantné naskakovanie na vlaky sa často končí tragicky. Od začiatku leta už pri tejto aktivite zomrelo osem ľudí.

Organizovaná aktivita

"Za posledný mesiac a pol to bol najväčší pokus o vniknutie (do tunela)," povedal hovorca Eurotunnela. Železnice v dôsledku toho varovali cestujúcich pred meškaním vlakov. Utečenci sa snažili preliezť do vagónov v nákladnom termináli, pričom poničili niekoľko plotov. "Nanešťastie sa niekoľko ľudí zranilo," povedal hovorca. "Povolali sme všetkých 200 našich bezpečnostných pracovníkov," dodal.

Nemenovaný zdroj uviedol, že polícia zatkla 200 migrantov. V táboroch pri Calais prebýva okolo 5000 utečencov prevažne zo Sudánu a Eritrey. Každú noc sa rôznymi spôsobmi snažia dostať do súprav nákladných vlakov alebo kamiónov prechádzajúcich popod "Lamanš" a tak sa prepašovať zo starého kontinentu do Británie. Ich aktivita má byť podľa Eurotunnela dobre organizovaná a plánovaná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok