Američania vysielajú konvoj do Maďarska, má ísť aj cez Bratislavu

SITA
28.7.2015 16:35

Po európskych cestách sa budú na jeseň presúvať obrnené vozidlá. Pôjde o súčasť cvičenia medzi USA a Maďarskom.

Američania vysielajú konvoj do Maďarska, má ísť aj cez Bratislavu
ČTK

Zrejme po D1 cez Brno a Bratislavu

Armáda USA uskutoční na jeseň spoločné cvičenie s Maďarskom, ktorého súčasťou bude presun obrnených vozidiel z Nemecka v podobe konvoja prechádzajúceho po európskych cestách.
Podľa hovorcu amerických síl Joa Buccina, ktorého v závere minulého týždňa citoval armádny portál Military.com, pôjdu transportéry typového radu Stryker do Maďarska cez Česko, prípadný prejazd Slovenskom však nespomína.

Český server Lidovky.cz uviedol, že východiskovým bodom konvoja bude mesto Vilseck v Bavorsku a hoci presná trasa zatiaľ nie je známa, pravdepodobne povedie po diaľnici D1 cez Brno a Bratislavu. Portál Military.com informoval, že 700-kilometrová jazda "cez Dunaj" má demonštrovať mobilitu amerických jednotiek a bude súčasťou "snahy o posilnenie americko-maďarského spojenectva".

Nemá ísť o odkaz Rusom

Podľa citovaného vyjadrenia plukovníka Johna Meyera, ktorý velí jazdeckému pluku vo Vilsecku, je operácia pod názvom Statočný bojovník plánovaná v mesiacoch september a október. Cvičenie v Maďarsku má trvať dva mesiace. 

"Aj keď jazda a cvičenie nie sú výslovne myslené ako odkaz Rusom vo svetle pokračujúceho napätia, majú demonštrovať mobilitu a odhodlanie USA a ich spojencov," povedal Meyer. Washington a ostatní členovia NATO podľa neho nevnímajú Rusko ako protivníka, európski spojenci USA sú však znepokojení "nedávnymi ruskými aktivitami". 

Armádne vozidlá USA s vojakmi v marci prešli takmer 2000 kilometrov dlhú trasu z Estónska do nemeckého Vilsecku v rámci akcie označovanej ako Dragúnska jazda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok