V Británii testujú dvoch pacientov podozrivých na MERS, Južná Kórea vyhlásila koniec nákazy

TA3 TASR
28.7.2015 06:51

Britská Kráľovská nemocnica v Manchestri preveruje dvoch pacientov pre podozrenie z nákazy blízkovýchodným respiračným syndrómom. Obaja sú v karanténe. Verejnosť ubezpečili, že pacienti nemôžu nijako ohroziť ďalších ľudí. Južná Kórea naopak informovala, že sa nákazy MERS zbavila.

Uzavreli tamojšie oddelenie pohotovosti

Britské zdravotnícke úrady preverujú dvoch pacientov podozrivých z nakazenia sa Blízkovýchodným respiračným syndrómom v nemocnici na severe krajiny, v dôsledku čoho nakrátko uzavreli tamojšie oddelenie pohotovosti.

Dvoch podozrivých pacientov v Kráľovskej nemocnici v Manchestri už izolovali. Hospitalizovaní nemôžu nijako ohroziť ďalších ľudí v nemocnici ani verejnosť, uistili zdravotnícke úrady.

Riziko nakazenia nehrozí

"Obaja pacienti boli izolovaní za účelom priebežného dohľadu nad ich zdravotným stavom, kým sa vykonávajú testy," uviedla nemocnica prostredníctvom vyhlásenia, z ktorého citovala agentúra Reuters. Jedného z pacientov preložili do iného nemocničného zariadenia a na výsledky testov sa stále čaká.

"Kráľovská nemocnica v Manchestri je otvorená pre verejnosť. Radi by sme uistili našich pacientov a širokú verejnosť, že tu nie je riziko verejného ohrozenia zdravia," uvádza sa vo vyhlásení predmetného zdravotníckeho zariadenia.

Neexistuje účinná liečba

MERS je infekcia dýchacích ciest, ktorú spôsobuje koronavírus z rovnakého kmeňa ako vírus SARS, ktorý v rokoch 2002-2003 vyvolal v Číne smrtiacu epidémiu. MERS po prvý raz identifikovali u ľudí v roku 2012 v Saudskej Arábii, kde odvtedy zomrelo už vyše 400 ľudí.

MERS sa prenáša blízkym kontaktom osôb, žiadna očkovacia látka ani účinná liečba však nie je dosiaľ známa. Ochorenie sa vyskytuje prevažne v Saudskej Arábii a Južnej Kórei; odkiaľ sa rozšírilo do najmenej 25 krajín sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok