Záhada na Guantáname, ľudia na základni pričasto dostávajú rakovinu

TASR TA3
28.7.2015 11:51

Americké vojenské námorníctvo preveruje sťažnosť zamestnanca väzenského zariadenia na základni Guantánamo na Kube, ktorý požaduje evakuáciu civilných i vojenských právnikov z tohto komplexu. Dôvodom je vysoký výskyt rakovinového ochorenia medzi tamojším personálom.

Ochorelo najmenej sedem osôb

Podľa správy, ktorú priniesla agentúra Reuters, diagnostikovali na rakovinu najmenej sedem osôb, ktoré pracovali na procesoch s tamojšími zadržanými.

Nemenovaný pracovník Guantánama zároveň požaduje, aby boli zamestnanci tamojšieho súdneho oddelenia vyšetrení a základňa otestovaná na prítomnosť karcinogénov.
V priebehu uplynulého desaťročia pracovalo na základni zhruba 200 prokurátorov, advokátov a iných justičných činiteľov.

Bolo to skladisko paliva

Medzi diagnostikovanými sú relatívne mladé a zdravé osoby, ktoré mohli byť vystavené účinkom toxínov ako azbest. Z neho bola totiž postavená budova, kde sa pôvodne konali vojenské súdne procesy.

Sťažnosť poukazuje aj na skutočnosť, že Guantánamo kedysi slúžilo ako skladisko leteckého paliva. Predmetný dokument sa však nezmieňuje o výskyte rakoviny medzi samotnými väzňami, ktorí sú umiestnení v samostatnej časti základne. Momentálne sa na základni nachádza približne 115 väzňov podozrivých z terorizmu.

Témy: rakovina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok