NATO podporilo Turecko, mierový proces s Kurdmi pokračovať nebude

TA3 TASR
28.7.2015 13:50

NATO politicky podporuje turecké letecké útoky proti Islamskému štátu. Na takomto postoji sa v Bruseli zhodli veľvyslanci členských krajín. O mimoriadne stretnutie požiadala Ankara po sérii teroristických útokov. Turecko na ne odpovedalo leteckými útokmi.

Erdogan: Napadli nás

Severoatlantická aliancia ponúkla na mimoriadnej schôdzke politickú podporu vojenskej akcii Turecka proti militantom z Islamského štátu v Sýrii a Iraku. Ankara však nepožiadala o ďalšiu vojenskú pomoc. "Turecko nepožiadalo o dodatočnú vojenskú prítomnosť NATO v Turecku... Turecko má veľmi schopné ozbrojené sily - druhú najväčšiu armádu v rámci aliancie," citovala agentúra DPA generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga po bruselskej schôdzke veľvyslancov pri NATO.

Podľa agentúry Reuters Turecko požiadalo o naliehavú schôdzku po tom, čo zintenzívnilo svoju úlohu v boji proti militantom z Islamského štátu. Podniklo letecké útoky v Sýrii a Iraku. Terčom sa stali v Iraku aj tábory Strany kurdských pracujúcich.
"Sme solidárni s naším tureckým spojencom," povedal na začiatku schôdzky Stoltenberg.

V úvode stretnutia NATO a Turecko bagatelizovali myšlienku, že by aliancia mohla poskytnúť vzdušnú a pozemnú podporu pre dramatickú zmenu v tureckej stratégii.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však ešte pred odletom do Číny vyhlásil, že Turecko "bolo napadnuté". Povedal to v súvislosti so samovražedným bombovým útokom v meste Suruč, pri ktorom zahynulo minulý týždeň 32 ľudí, prevažne študentov. Z útoku podozrievajú Islamský štát.

"Ak sa členská krajina NATO stane terčom útoku, NATO ju podporí v každom smere," konštatoval Erdogan. Podľa neho "by mohla existovať povinnosť pre NATO a žiadame NATO, aby bolo na to pripravené," uviedol Erdogan.

Zatkli vyše tisíc militantov

Turecká polícia pozatýkala v uplynulých dňoch 1050 ľudí pri celoštátnej operácii proti militantným skupinám vrátane extrémistickej organizácie Islamský štát, zakázanej Strany kurdských pracujúcich a ultraľavicovej Revolučnej ľudovej osloboditeľskej strany-Frontu, medzi ktorými je 50 až 60 cudzincov.

V naživo vysielanom rozhovore pre televíznu stanicu ATV to povedal turecký premiér Ahmet Davutoglu, ktorého vyjadrenie citovala agentúra Reuters.

Domové razie

Turecká polícia uskutočnila už v piatok simultánnu raziu proti islamistickým a kurdským radikálom v krajine. Úrad tureckého premiéra vtedy informoval, že operácia sa uskutočnila v 13 provinciách. O život pri nej prišla jedna podozrivá osoba, uviedol na svojej stránke denník Hürriyet, podľa ktorého zatkli 251 podozrivých vrátane cudzincov.

Do piatkovej policajnej operácie v Istanbule bolo nasadených 5000 policajtov podporovaných vrtuľníkmi a jednotkami osobitného určenia. Urobili domové prehliadky na 140 miestach, pričom zadržali najmenej 190 ľudí, z toho asi 30 cudzincov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok