Rusko potvrdilo, že bude vetovať tribunál pre vyšetrenie havárie letu MH17

TA3 ČTK
27.7.2015 23:12

Rusko potvrdilo, že bude vetovať návrh na zriadenie medzinárodného tribunálu, ktorý by mal vyšetriť okolnosti havárie malajzijského boeingu nad východnou Ukrajinou vlani v júli. Stály ruský zástupca v OSN Vitalij Čurkin v New Yorku vyhlásil, že Moskva návrh predložený Malajziou nenechá prejsť.

Jasné nie vyšetrovaniu

"Budeme hlasovať proti, o tom nemôže byť pochýb," vylásil ruský diplomat. "Pokiaľ rezolúcia získa väčšinu hlasov, čo je pravdepodobné, bude nasledovať veto," uistil Čurkin novinárov. Najvyšší ruský predstaviteľ Vladimir Putin už skôr označil návrh na zriadenie tribunálu ako predčasný a kontraproduktívny.

K autorstvu rezolúcie sa okrem Malajzie prihlásila Austrália, Belgicko, Ukrajina a Holandsko, ktoré vedie oficiálne vyšetrovanie katastrofy. Jeho predbežné závery podľa neoficiálnych informácií svedčia o tom, že lietadlo s takmer 300 ľuďmi na palube zničila raketa zem-vzduch odpálená z oblasti kontrolovanej východoukrajinskými separatistami.

Čurkinova nejasná hrozba

Moskva naopak tvrdí, že malajzijský stroj mohla zničiť raketa odpálená z ukrajinského bojového lietadla. Podľa inej ruskej verzie zostrelila lietadlo raketa vypálená z ukrajinských pozemných batérií.

Čurkin uchováva nadej, že návrh rezolúcie nakoniec predložený nebude. "Pokiaľ to autori návrhu skutočne spravia, prevezmú politickú a praktickú zodpovednosť za svoj skutok," pohrozil diplomat bez bližšieho vysvetlenia. Tribunál by sa podľa Čurkina stal len ďalším ohniskom napätia, ktoré by malo "ako nebezpečný konfrontačný krok ďalekosiahle následky pre stav medzinárodných vzťahov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok