Úrady vyhlásili hon na Španiela, podozrievajú ho zo smrti levieho kráľa Afriky

ČTK
27.7.2015 17:04

Zimbabwianska polícia pátra po španielskom turistovi, ktorý vraj zaplatil strážcom národného parku a zastrelil najslávnejšieho leva Afriky. Trinásťročný Cecil bol hviezdou národného parku Hwange a jeho telo stiahnuté z kože a bez hlavy našli na okraji rezervácie.

Úrady vyhlásili hon na Španiela, podozrievajú ho zo smrti levieho kráľa Afriky
macedoniaonline.eu

Spečatený osud jeho potomkov

Cecil nosil obojok s GPS údajmi, ktoré umožňovali sledovať jeho pohyb. Bol zahrnutý do projektu Oxfordskej univerzity. Podarilo sa zistiť, že Cecila vylákali na územie mimo rezerváciu a strelili ho šípom. Lovec so sprievodcami ho následne hodiny stopoval a umierajúce zviera zastrelil.

Podľa Johnnyho Rodriguesa, ktorý vedie ochráncov prírody v Zimbabwe, bola v tomto prípade použitá metóda, ktorá má legalizovať odstrel. Leva z rezervácie vylákali na návnadu v podobe mrciny. Zviera sa tak dostane z chráneného územia a turisti ho "legálne" zabijú. "Smrť Cecila je tragédia nie len preto, že bol symbolom Zimbabwe, ale pretože musíme počítať taktiež so smrťou jeho šiestich levíčat. Nový samec svorky ich nenechá nažive, aby získal levice k páreniu," povedal Rodrigues.

Za všetkým je korupcia

Podľa Rodriguesa už úrady zatkli dvoch sprievodcov, ktorí sprevádzali strelca, ale Španiela sa ešte dopadnúť nepodarilo. Za možnosť zabiť Cecila vraj strážcom parku zaplatil 50.000 eur. Prípadom sa už zaoberá zimbabwiansky zväz profesionálnych lovcov a sprievodcov, ktorý priznal, že jeho ľudia boli do prípadu zapojení.

Šesnásťročný výskum Oxfordskej univerzity sleduje úmrtnosť levov zabitých počas safari v blízkosti národného parku. Za obdobie pozorovaní bolo zabitých 34 zo 62 označených levov a 24 z nich zabili športoví lovci. Má to dopad na život svoriek a vedie k zabíjaniu levíčat vo chvíli, kedy mŕtveho leva nahradí mladý samec.

Miláčik turistov

O prípade Cecila vie španielska organizácia ochráncov prírody Chelui4lions. Obrátila sa na organizáciu, ktorá dohliada na dovoz ohrozených druhov, a požiadala, aby sa zabránilo dovozu Cecilovej hlavy ako trofeje do Španielska. "Čo je to za hlúpu osobu, ktorá chce zabiť úžasného dospelého leva, ktorého si vyfotografovali všetci návštevníci parku? Hanbíme sa, že sú v Španielsku hlúpi boháči, ktorí si zaplatia za zabitie divoko žijúcich zvierat," povedal hovorca ochráncov Luis Muñoz.

Bryan Orford pracoval v Hwange ako sprievodca a povedal, že Cecila si filmoval každý. Skupina turistov vraj za deň pozorovaní a možnosti fotografovať zaplatí 8000 eur, takže to, čo zaplatil strelec za zabitie Cecila, by sa do pokladnice parku dostalo za päť dní z poplatkov na pozorovania.

Cecil na pláňach vo Hwange

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok