Turecko vstupuje do vojny proti Islamskému štátu, útočilo na pozície v Sýrii

TA3 ČTK
24.7.2015 10:56

Turecké vojenské lietadlá zaútočili na pozície Islamského štátu na sýrskom území. Ide o zásadnú zmenu taktiky Turecka voči k konfliktu v susednej Sýrii. Ankara sa doteraz na koaličných náletoch odmietala podieľať.

Zasiahli tri ciele

Informoval o tom úrad tureckého premiéra, podľa ktorého lietadlá odpálili rakety z tureckého vzdušného priestoru. Stroje F-16 zasiahli tri ciele v rámci leteckej operácie, ktorá bola odvetou za útok na tureckých vojakov. 

Lietadlá odštartovali z tureckej základne Diyarbakir a podľa Ankary nenarušili sýrsky vzdušný priestor. Medzi zasiahnutými cieľmi sú dve veliace stanovištia, uviedol úrad vo vyhlásení. Letecký útok nasledoval potom, čo pri cezhraničných stretoch medzi ozbrojencami z IS a tureckou armádou prišiel o život jeden vojak a ďalší dvaja utrpeli zranenia.

Povolili využívanie základne

Násilnosti pozdĺž 900 kilometrov dlhej hranice medzi oboma štátmi v posledných dňoch výrazne pribudli. Najskôr zaútočil samovražedný atentátnik napojený na IS v kultúrnom centre v meste Suruç, ležiacom zhruba desať kilometrov od sýrskeho pohraničného mesta Kobané. Usmrtil 32 prevažne mladých ľudí a ďalších 100 zranil.

Turecká armáda pre incidenty posilnila ostrahu hraníc a podľa Washingtonu povolila Ankara Američanom používanie leteckej základne Incirlik ležiacej v blízkosti mesta Adana neďaleko sýrskej hranice k náletom na pozície IS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok