V Česku sa zrazilo Pendolino s kamiónom, hlásia mŕtvych a množstvo zranených

TA3 ČTK TASR
22.7.2015 10:48

Sanitky aj vrtuľník museli zasahovať pri zrážke vlaku s nákladným autom v českom okrese Nový Jičín. Hlásia asi 20 zranených, dve osoby zrejme zahynuli.

Vlak zastavil po dvoch kilometroch

Dvaja ľudia zahynuli ráno pri zrážke vlaku Pendolino s nákladným automobilom pri meste Studénka v Moravskosliezskom kraji, okres Nový Jičín. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Podľa informácií záchranárov utrpelo pri nehode zranenia 25 ďalších ľudí, z ktorých štyria sú v ohrození života. Vo veľmi vážnom stave je aj strojvodca vlaku. Prevádzka na trati bude pozastavená aj v popoludňajších hodinách.

Hovorca moravskosliezkej záchrannej služby Lukáš Humpl pre Novinky uviedol, že na miesto sa dostavilo sedem posádok záchrannej služby vrátane helikoptéry. Motor z auta našli asi 200 metrov od miesta nehody, pričom vlaku sa podarilo zastaviť približne dva kilometri za miestom nehody.


"Nehoda sa stala o 07.43 h na železničnom prejazde zabezpečenom svetelnou signalizáciou a závorami. Vlak Pendolino, ktorý išiel z Bohumína do Františkových Lázní, sa zrazil s nákladným automobilom," povedal podľa Noviniek hovorca železničnej inšpekcie Martin Drápal.

Kamionista utiekol

Trať uzatvorili, pričom železnice museli pre cestujúcich vypraviť náhradné autobusy premávajúce kyvadlovým spôsobom.
Hovorca Správy železničnej dopravnej cesty Jakub Ptačinský uviedol, že z prvotnej analýzy kamerových záznamov vyplýva, že vodič kamiónu vošiel na prejazd vo chvíli, keď už blikali výstražné svetlá a spúšťali sa závory. Vozidlo následne na prejazde nechal stáť a z miesta utiekol. 

Keby sa však kamionista namiesto toho bol pokúsil cez závory prejsť, tie by sa boli poškodili a prevádzka na trati by sa automaticky prerušila, čím by sa pravdepodobne predišlo aj samotnej nehode, domnieva sa Ptačinský.

Pozrite si rozhovor s K. Kleinmannom, prednostom ústavu psychológie Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok