Pre grécku krízu sa stretnú predstavitelia celej EÚ

TA3 ČTK TASR SITA
7.7.2015 22:59

Lídri eurozóny sa snažia aj naďalej udržať "otvorené dvere" pre nový finančný záchranný program pre Grécko a očakávajú, že vláda z Atén predloží v stredu nové reformné návrhy. Uviedli diplomatické zdroje EÚ tesne po skončení mimoriadneho summitu eurozóny v Bruseli.

Rozhodujúci summit

Podľa rovnakých zdrojov sa premiéri a prezidenti z krajín platiacich eurom v nedeľu stretnú na ďalšom mimoriadnom summite. Ako informovala nemecká kancelárka Angela Merkelová, tak pôjde o stretnutie celej Európskej únie a nie iba členov eurozóny. "Situácia sa týka všetkých krajín Únie a nie iba tých, ktoré platia eurom," uviedla.

Taliansky premiér Matteo Renzi doplnil, že pôjde o rozhodujúci summit. Dovtedy chcú podrobne preskúmať nové návrhy z Grécka, ktoré by mali tvoriť jadro nového záchranného balíka. Prezident Európskej únie Donald Tusk povedal, že posledný termín pre dosiahnutie dohody o novom balíku pomoci pre Grécko "sa skončí tento týždeň" a dodal, že na nájdenie "konečnej dohody" zostáva päť dní.

Nový grécky minister financií Euklidis Tsakalotos po skončení rokovania Euroskupiny rovnako potvrdil, že eurozóna preukázala "dostatočnú politickú vôľu" dať Grécku novú šancu.

Tsipras vystúpi v Európskom parlamente

Grécky premiér Alexis Tsipras po účasti na summite eurozóny vystúpi v stredu v Štrasburgu pred poslancami Európskeho parlamentu. Poslanci ho chcú vypočuť v súvislosti s referendom, v ktorom občania Grécka zamietli navrhovaný reformný plán medzinárodných veriteľov.

Predseda EP Martin Schulz potvrdil Tsiprasove vystúpenie v europarlamente prostredníctvom svojho účtu na Twitteri. Grécky premiér by mal vystúpiť počas doobedňajšej poslaneckej rozpravy, ktorá bude zameraná na prebiehajúce rokovania medzi Gréckom a jeho veriteľmi.

Nadišiel čas

Žiadosť stretnúť sa tvárou v tvár s Tsiprasom po oznámení výsledkov gréckeho referenda prejavilo viacero poslancov, ktorí chcú priamo od neho počuť odpovede na otázky súvisiace so záchranným programom pre Grécko.

Najhlasnejšie sa dialógu s Tsiprasom na pôde zákonodarného zboru EÚ dožadovala Aliancia liberálov a demokratov v Európe. Jej predseda Guy Verhofstadt uviedol, že bolo by škandalózne, keby Tsipras odmietol vystúpiť pred europoslancami a naznačil, že nadišiel čas, aby grécky premiér konečne prevzal zodpovednosť a vysvetlil európskym občanom čo presne má v úmysle urobiť, aby jeho krajina nemusela opustiť eurozónu.

Banky tento týždeň neotvoria

Napriek vládnym sľubom sa grécke banky tento týždeň neotvoria. Banky sa kvôli masovému výberu vkladov zavreli pred viac ako týždňom po ohlásení referenda. Zdroje z gréckych bankových kruhov uviedli, že v bankomatoch gréckych bánk by mohla v priebehu jedného až troch dní začať dochádzať hotovosť.

Námestník ministra pre reformu štátnej správy Jorgos Katrugalos v gréckom rozhlase upozornil, že je pre otvorenie bánk nutné prijať príslušné administratívne rozhodnutie, čo sa zatiaľ nestalo.

Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi uistil lídrov krajín eurozón, že ECB podrží grécke banky nad vodou až do nedeľňajšieho summitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok