Slovensko opäť zasiahnu vysoké teploty, meteorológovia už vydali výstrahy

TA3 TASR SITA
7.7.2015 09:29

Územie Slovenska dnes zasiahnu vysoké teploty. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahy 2. až 3. stupňa.

Meteorológovia očakávajú dosiahnutie maximálnej teploty vzduchu miestami od 30 do 38 stupňov Celzia.

Výstraha 3. stupňa platí od 12.00 do 19.00 h vo väčšine okresov západného a v niektorých južných okresoch stredného Slovenska. SHMÚ tu miestami očakáva dosiahnutie maximálnej teploty vzduchu 34 až 38 stupňov Celzia. Takáto vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity i tvorbu požiarov.

Na ostatnom území Slovenska platí od 13.00 do 19.00 h výstraha 2. stupňa pred vysokými teplotami. Meteorológovia tu predpokladajú miestami dosiahnutie maximálnej teploty vzduchu od 30 do 38 stupňov Celzia. Pre ľudské zdravie, fyzické aktivity či tvorbu požiarov to predstavuje potenciálne nebezpečenstvo.

SHMÚ taktiež upozorňuje, že pri takto vysokých teplotách je pravdepodobnosť poškodenia zdravia a ohrozenia života, pre nadmerné zaťaženie organizmu, u niektorých ľudí vysoká.

Slovensko zasiahnu horúčavy aj v stredu 8. júla. SHMÚ vydal na tento deň výstrahy 1. až 3. stupňa. Predpokladá, že miestami dosiahne maximálna teplota vzduchu 30 až 38 stupňov Celzia.

Železničná doprava zatiaľ bez komplikácií

Horúčavy, ktoré na Slovensku trvajú od polovice minulého týždňa, zatiaľ vlakovú dopravu neohrozili. Ako informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavliková, Železnice SR v súvislosti s extrémnymi teplotami zatiaľ nezaznamenali žiadne vážne poruchy a mimoriadne situácie, ani ohrozenie železničnej dopravy.

"ŽSR v súvislosti s extrémnymi teplotami museli odložiť viacero plánovaných výluk na toto obdobie, kde bolo potrebné zváranie, resp. podbíjanie koľajníc" a tieto práce sa začnú až vtedy, keď klesnú teploty,“ uviedla v tlačovej správe Pavliková.

Pre extrémne vysoké teploty ŽSR prijali viaceré opatrenia. Častejšie kontrolujú koľaje a trakčné vedenie, ktoré ohrozujú vysoké teploty. Robia sa tiež pravidelné prehliadky tratí a tiež tzv. teplotné pochôdzky. Pri extrémnych teplotách okolo 40°C totiž môže teplota koľajnice dosiahnuť až 80°C.

Na určených úsekoch sa preto denne meria teplota vzduchu a koľajníc. Zo spomínaných dôvodov jazdia v niektorých úsekoch vlaky v najfrekventovanejších časoch pomalšie ako zvyčajne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok