Juncker nechce Grexit, čaká sa na návrh Atén

TA3 ČTK
7.7.2015 06:43

Mimoriadny summit eurozóny bude dnes večer riešiť, ako ďalej so zadlženým Gréckom. Ešte predtým sa zišli ministri financií eurozóny. Na rokovanie spolu s premiérom Tsiprasom príde nový grécky minister financií. Jean-Claude Juncker vyhlásil, že si neželá odchod Grécka z eurozóny.

Čas na upokojenie situácie

Odchod Grécka z eurozóny si neželá predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. V Európskom parlamente vo svojom prvom verejnom vystúpení od nedeľného referenda vyhlásil, že komisia sa bude snažiť o obnovu rozhovorov s Aténami. Je však na gréckej strane, aby vysvetlila, ako si predstavuje ďalší postup.  Riešenie sa však dnes ešte nenájde, momentálne je podľa Junckera čas na upokojenie situácie.

"Keby sme prišli s riešením už dnes, bolo by to zjednodušujúce," myslí si predseda Európskej komisie. Zdôraznil zároveň, že podľa jeho skúsenosti jednoduché riešenia nebývajú úspešné. Na ťahu je ale jednoznačne grécka vláda, ktorá musí vysvetliť, ako si predstavuje riešenie komplikovanej situácie.

Chcú pochopiť gréckych voličov

Večer sa na mimoriadnom summite v Bruseli grécky premiér Alexis Tsipras zíde s kolegami z krajín platiacich spoločnou menou prvýkrát od nedeľného referenda, v ktorom Gréci odmietli predchádzajúce predstavy medzinárodných veriteľov o podmienkach, za ktorých zadlženému Grécku poskytnú ďalšie peniaze. Podľa Junckera prišiel čas na rešpektovanie vôle gréckych občanov. „Chceme pochopiť, čo vlastne grécki voliči povedali,“ vyhlásil. Výsledok referenda neznamená „nie“ Európe, či euru, domnieva sa šéf komisie.

Tsipras vyhlásil referendum o podmienkach, za ktorých boli veritelia ochotní Grécku uvoľniť zostávajúcu časť pomoci z teraz už ukončeného záchranného programu vo chvíli, kedy podľa zástupcov medzinárodných veriteľov neboli rokovania ešte na konci.

Schôdzku pripravujú ministri financií

Ešte predtým sa v Bruseli zišli ministri financií 19 krajín eurozóny, aby schôdzku svojich šéfov pripravili. Grécko na rokovaní euroskupiny v posledných mesiacoch zastupoval Janis Varoufakis, po jeho rezignácii už prichádza nový minister, doterajší grécky hlavný vyjednávač,  Euklidis Tsakalotos.

Atény chcú rokovať o prísune financií a odpise dlhov, aby odvrátili hroziaci bankrot, už minulý mesiac neuhradili splátku Medzinárodnému menovému fondu. Ich európski partneri sa ale k možnosti úspechu stavajú skôr skepticky. A niektorí z nich už otvorenie skloňujú možnosť takzvaného Grexitu, teda odchodu Grécka z eurozóny.

Zrejme požiadajú o pôžičku

Grécky premiér Alexis Tsipras údajne požiada v Bruseli na summitu eurozóny o preklenovaciu pôžičku vo výške sedem miliárd eur, poskytnutú Grécku najlepšie počas nasledujúcich 48 hodín. Tvrdí to  agentúra ANSA s odvolaním sa  na svoje zdroje. Peniaze chcú údajne Atény použiť na núdzové financovanie a splatenie dlhov, aby sa vyhli platobnej neschopnosti.

Taliansky europoslanec Gianni Pittella povedal, že predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker na tejto pôžičke už pracuje. "Hlavným cieľom je zachrániť Grécko pred bankrotom. Každá minúta je drahá,“ uviedol.

Nemecké noviny Süddeutsche Zeitung špekulujú, že návrhy,  s ktorými do Bruselu dorazil nový grécky minister financií Euklidis Tsakalotos, sa nebudú výrazne líšiť od reformných plánov, ktoré Gréci v nedeľu zavrhli v referende. Tsakalotos bude údajne trvať na udržaní nižšej dane z pridanej hodnoty pre odľahlé grécke ostrovy a na trinásťpercentnej DPH pre reštaurácie.  Nový grécky návrh bude údajne obsahovať obmedzené škrty vo výdavkoch na obranu.

Návrh musí byť vierohodný

Akýkoľvek návrh, ktorý Grécko predloží veriteľom, musí byť vierohodný. Vyhlásil to Jeroen Dijsselbloem, predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, pred začiatkom mimoriadneho summitu o Grécku. Dodal, že pred zasadaním Euroskupiny sa najprv stretne s novým gréckym ministrom financií Euklidom Tsakalotosom.

"Potrebujeme si najskôr vypočuť gréckou vládu ... Zistiť, ako chcú dospieť k dohode," povedal Dijsselbloem a upozornil, že rokovania budú obzvlášť ťažké. Euroskupina nemôže totiž akceptovať výsledok, ktorý poškodí jej dôveryhodnosť - a to je aj základné kritérium akejkoľvek dohody s Gréckom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok