Horúčavy ohrozujú aj zvieratá, chvíľa v zatvorenom aute môže byť osudná

SITA
6.7.2015 16:40

Extrémne horúce počasie, ktoré v týchto dňoch zasiahlo Slovensko, môže spôsobiť vážne problémy nielen ľuďom, ale aj zvieratám. Organizácia Sloboda zvierat upozorňuje, že dehydratácia, prehriatie organizmu a úpaly môžu viesť ku kolapsom a v extrémnych prípadoch až k smrti zvieraťa.

Horúčavy ohrozujú aj zvieratá, chvíľa v zatvorenom aute môže byť osudná
SITA/Tomáš Benedikovič

Prechádzka skoro ráno alebo neskoro večer

Zviera by malo mať neobmedzený prístup k čerstvej vode, ktorú treba vymieňať častejšie, pretože sa rýchlo prehreje a hrozí premnoženie baktérií.

Už desať minút v zatvorenom aute môže byť pre zviera osudným. Ani pootvorené okno alebo miesto pod stromom nezabránia extrémnym teplotám vo vnútri vozidla, ktoré môžu vystúpiť na viac ako 60 stupňov Celzia.

Najlepšie je brať psíka na prechádzku skoro ráno a neskoro večer, keď nie je asfalt rozpálený a nezraní zvieratám labky. Kolaps môže podobne ako u človeka spôsobiť aj skok do studenej vody či prílišná fyzická námaha.

99.jpg

Namáhavé dýchanie a neistá chôdza

Malé domáce zvieratá ako králiky, škrečky, morčatá a vtáčiky v klietkach by nemali majitelia nechávať na balkónoch a terasách.

Aj hospodárske zvieratá potrebujú riadny tieň pod otvoreným prístreškom alebo stromami ako aj celodenný prístup k vode. Úpal alebo prehriatie organizmu sa u zvierat prejavuje zrýchleným a namáhavým dýchaním, neistou chôdzou a slabosťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok