Slovenskí politici vidia už Grécko na odchode z eurozóny

SITA TA3
6.7.2015 15:35

V postoji ku gréckemu referendu zavládla na slovenskej politickej scéne jednota naprieč politickým spektrom.

Sulík ukazuje aj na Fica

Výsledok gréckeho referenda považuje strana Sloboda a solidarita za vyvrcholenie "absolútne pomýlenej politiky zachraňovania, ktorá vychádza z presvedčenia, že Grécko sa môže reformovať a konsolidovať svoje verejné financie ako riadny člen eurozóny". Ako vyhlásil predseda SaS Richard Sulík, táto politika viedla najmä k stmeleniu gréckej ľavice, odstaveniu tamojších reformných síl, k mobilizácii odporu gréckej verejnosti voči úsporám a nakoniec k referendu. "Jeho výsledok nám dnes naznačuje, že hlavnou témou už nebudú grécke reformy a ďalšie úspory, ale to, o koľko peňazí veritelia v Grécku prídu vrátane Slovenska," dodal Sulík. Zároveň však kritizoval aj premiéra Roberta Fica, ktorý má podľa neho leví podiel na tom, že Slovensko investovalo do gréckeho dobrodružstva stámilióny eur. "[Fico] dnes zavádza verejnosť, ak tvrdí, že naši daňoví poplatníci o nič neprídu. Je to od neho lož, trestuhodná neschopnosť sebareflexie a férového prístupu k občanom," uzavrel Sulík.

Bugár zdôrazdňuje dôsledky

Výsledky referenda podľa strany Most-Híd potvrdili, že v Grécku prevláda naďalej populizmus nad zodpovednosťou. Predstavitelia eurozóny a EÚ musia podľa predsedu strany Bélu Bugára zaujať rázny a nekompromisný postoj pri ďalších rokovaniach s gréckou vládou, ktorá je teraz na ťahu. "Grécko buď pochopí, že nemôže žiť z cudzích peňazí bez toho, aby robilo doma reformné opatrenia, alebo bude musieť za svoju nezodpovednosť niesť dôsledky," povedal predseda Mostu-Híd.

Prezident vyzdvihuje spravodlivosti

Prezident Andrej Kiska skonštatoval, že ak chce byť Grécko prosperujúcou, stabilnou krajinou, potrebuje reformy."Čím dlhšie sa budú odkladať, tým ťažšie budú. Grécka vláda hovorí, že Grécko chce zostať v eurozóne. Lenže eurozóna má svoje pravidlá a tie je treba rešpektovať, pretože bez nich spoločná mena nemôže fungovať,"uviedol prezident. Občania každého štátu sú podľa neho sami zodpovední za to, ako sa ich krajina bude vyvíjať. "Rešpektujem rozhodnutie gréckych voličov, ale aj oni musia rešpektovať záujem občanov ostatných 18 krajín eurozóny, aby bola ich mena spoľahlivá a rešpektovaná. Na tom výsledok referenda nič nezmenil,"uzavrel Kiska.

Sieť hovorí o rozluke

"Sieť plne rešpektuje vôľu gréckych občanov a ich právo vybrať si vlastnú cestu. Nenachádza však jediný dôvod, pre ktorý by túto cestu mali financovať ostatné členské štáty eurozóny," pripojila sa strana Sieť."Nastal čas na priateľskú rozluku. Fungovanie gréckeho štátu a ekonomiky je totiž nezlučiteľné so životom v eurozóne. Na stretnutí euroskupiny by preto slovenský minister financií nemal podľahnúť tlaku na nezmyselné ústupky novým gréckym požiadavkám na ďalšie peniaze," uviedol predseda Siete Radoslav Procházka.

Na sociálnej sieti sa vyjadril aj Blaha

blaha.png
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok