Rusi nám ponúkli nové stroje do vládnej letky

SITA
6.7.2015 14:02

S ponukou prišiel ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov na rokovaní s premiérom Robertom Ficom počas jeho júnovej pracovnej návštevy Moskvy.

Rusi nám ponúkli nové stroje do vládnej letky
SITA

Náhrada opotrebovaných špeciálov

Rusko nám ponúklo vymeniť lietadlá z vládnej letky za nové. Ponuku sme dostali počas pracovnej návštevy premiéra Roberta Fica v Rusku na začiatku júna. Ako sa uvádza v materiáli o tejto návšteve, ktorý je predložený na stredajšie rokovanie vlády, ruská strana ponúkla možnosť výmeny dvoch opotrebovaných vládnych špeciálov za nové lietadlá ruskej výroby Suchoj Superjet 100 (dolet 6 000 km) a Tu 204-300 (dolet 9 600 km). Ponuka odznela na rokovaní s ruským ministrom priemyslu a obchodu Denisom Manturovom.

Hľadá sa politická dohoda

Ako informoval Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra, ponukou sa zaoberajú, musia ju porovnať s tými, ktoré už majú. V každom prípade platí vyjadrenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, že akákoľvek obmena lietadiel vládnej letky je možná až po dohode naprieč politickými spektrom, pripomenul Lazarov.

Slovensko má dlhodobo problém s vládnou letkou. Tento rok si porucha vládneho špeciálu Tupolev 154 vyžiadala jeho opravu v ruskej Samare. V tom čase boli k dispozícii iba dve menšie lietadlá Jak 40, ktorými sa ale nedajú absolvovať dlhšie cesty.

Ponuky pribúdajú

Ministerstvo vnútra dostalo už viacero ponúk na obmenu lietadiel. Rakúska letecká spoločnosť ponúkla rezortu dve stredne veľké lietadlá Fokker za naše dva menšie stroje Jak 40. Slovensko by v tomto prípade muselo doplatiť 7,5 milióna eur. Ďalšia ponuka prišla zo Švajčiarska, ktoré nám ponúka airbus strednej kategórie. Ten by však stál podstatne viac ako sedem miliónov eur. Ministerstvo má tiež možnosť kúpiť leteckú sanitku s dvoma lôžkami, ponuka prišla z USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok