V Grécku už majú náhradníka za Varoufakisa

ČTK TA3 TASR
6.7.2015 17:12

Novým gréckym ministrom financií je Euklid Tsakalotos. K výmene na tomto poste došlo deň pred mimoriadnou schôdzkou ministrov financií eurozóny.

Šéf vyjednávačov

Tsakalotos nahradil vo funkcii kontroverzného Janisa Varoufakisa, ktorý svojím vystupovaním a prístupom k riešeniu problémov provokoval ostatných ministrov z krajín menovej únie.

Ekonóm Tsakalotos pôsobil doteraz ako šéf gréckeho tímu vyjednávačov o finančnej pomoci. Rozhovory sa minulý mesiac prerušili po tom, ako grécka vláda odmietla podmienky veriteľov a premiér Alexis Tsipras vyhlásil o tom referendum. V ňom Gréci hlasovali proti návrhom veriteľov na riešenie krízy.

Ľahšie rokovania

Grécky minister financií Janis Varoufakis oznámil, že odstupuje z funkcie na svojom blogu. Tam uviedol, že si je vedomý, že niektorí z predstaviteľov euroskupiny by privítali, keby s ním už nemuseli rokovať.

Jeho absencia by údajne uľahčila premiérovi Alexisovi Tsiprasovi vyrokovanie dohody s eurozónou. Práve z tohto dôvodu opúšťam ministerstvo financií, dodal Varoufakis.

Iba deň po referende

"Budem aj naďalej podporovať premiéra premiéra Tsiprasa, nového ministra financií a našu vládu," uviedol vo vyhlásení, v ktorom ocenil statočnosť gréckych voličov. "Slávne OXI (Nie), ktoré dali najavo demokratom na celom svete je iba začiatok," dodal.

Zo svojej funkcie Varoufakis odstúpil deň po referende, v ktorom Gréci jasnou väčšinou odmietli podmienky, ktoré im v júni pre novú dohodu o finančnej pomoci pre túto zadĺženú krajinu predložila eurozóna.

list 1140.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok