Slováci proti Číne otočili z 0:2 na 3:2 a obsadili tretie miesto

TASR
5.7.2015 22:21

Slovenskí volejbalisti obsadili na záverečnom turnaji III. skupiny Svetovej ligy FIVB tretie miesto. V nedeľňajšom súboji o bronz zvíťazili v bratislavskom NTC nad Čínou 3:2 a súperovi tak oplatili dve prehry z predchádzajúcich turnajov v Mexiku a Grécku.

Slováci proti Číne otočili z 0:2 na 3:2 a obsadili tretie miesto
SITA

Vyvrcholenie Final Four obstarajú v nedeľu od 20.30 h Egypt a Čierna Hora, víťaz duelu si v budúcej sezóne zahrá v II. skupine SL.

Priebeh zápasu:

Slováci na dvoch predchádzajúcich turnajoch III. skupiny prehrali s Čínou oba zápasy. V oboch prípadoch viedli 2:0, ale náskok neudržali a prehrali tri sety za sebou. V nedeľu v Bratislave mal duel presne opačný priebeh.

Domáci nastúpili v súboji o bronz sklamaní zo sobotňajšej semifinálovej prehry s Egyptom, ale odhodlaní zakončiť turnaj víťazstvom. Tréner Gulinelli urobil v základnej zostave jednu zmenu, keď Sopka nahradil Ogurčák. Slovákom vyšiel vstup do zápasu, keď postupne viedli 7:5, 9:6 i 12:10. Číňania však následne spresnili servis i hru na sieti a postupne vyrovnali skóre. Za stavu 15:15 prišiel totálny výpadok domácich. Do konca setu zaznamenali len dva body a aj tie len po pokazených podaniach súpera. Gulinelliho  zverenci opäť mali veľký problém na príjme, o čom svedčila aj chudobná 21-percentná úspešnosť, ktorú mal na príjme v prvom sete libero Kubš.

Druhé dejstvo malo vyrovnanejší priebeh. Domáci kouč poslal do hry náhradníkov Kriška s Michalovičom, čo sa ukázalo ako veľmi dobrý ťah. Druhý menovaný hráč v polovici setu zabezpečil vyrovnanie na 16:16. V dramatickom závere Slováci najskôr odvrátili dva setbaly súpera, ale potom nevyužili stav na 26:25 na zisk setu. Hostia  kontrovali troma bodmi za sebou, keď ich v útoku potiahol aktívny Taj, a získali vo svoj prospech aj druhú časť hry.
Domácim v treťom dejstve pomohol hneď prvý technický oddychový čas, keď po jeho skončení zaznamenali sériu šiestich bodov a viedli 16:12. Húževnatí Číňania však zabojovali, znížili na rozdiel jediného bodu, ale Slováci si koncovku tentoraz ustrážili, set vyhrali 25:20 a znížili na 1:2.

V úvode štvrtej časti hry však opäť prepustili aktivitu  súperovi, ktorý to využil a postupne viedol 5:2, 10:6 i 14:10. Slováci sa však nevzdávali a v snahe vynútiť si rozhodujúci skrátený set vyrovnali na 17:17. Od toho momentu sa mužstvá naťahovali o každý bodík. Za stavu 23:23 išlo Čangovo podanie do autu a Slováci mali prvý setbal. Napokon však premenili až ten, ktorému predchádzalo eso Michaloviča.

V skrátenom sete viedli domáci 8:6, 11:9 a po smeči Kriška aj 12:10. Následne zaznamenal ďalší bod priamo z podania Michalovič a Slováci si už náskok nenechali vziať. Tajbrejk vyhrali po výsledku 15:13 a na turnaji Final Four obsadili konečné tretie miesto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok