Greipel víťazom 2. etapy na Tour, na cieľovej čiare zdolal Sagana

TASR Twitter
5.7.2015 17:47

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v nedeľňajšej druhej etape na 102. ročníku pretekov Tour de France druhú priečku.

Greipel víťazom 2. etapy na Tour, na cieľovej čiare zdolal Sagana
SITA/AP

Tretí Švajčiar Cancellara

Na cieľovej čiare Petra Sagana po absolvovaní 166 km trate z Utrechtu na ostrov Neeltje Jans tesne zdolal Nemec Andre Greipel z Lotto Soudal. Tretí skončil Švajčiar Fabian Cancellara zo stajne Trek. Sagan si do boja o zelený pripísal 30 bodov, ďalších deväť získal v rýchlostnej prémii.

Novým lídrom priebežnej klasifikácie sa stal časom 3:44:01 h práve Cancellara. Pred druhým Nemcom Tonym Martinom z Etixx - Quick Step má náskok troch sekúnd, tretí je Francúz Tom Dumoulin z Giantu (+6 s). Sagan sa oproti sobote posunul na štvrtú priečku. "Ďakujem tímu, skvele ma podporil a som rád, že som ich prácu dokázal odmeniť. Celú etapu sme museli ísť naplno. Štartovali sme za vetra, finišovali na mokrej trati, prežili sme si toho dosť. Víťazstvo však patrí celému tímu," povedal v prvom rozhovore pre Eurosport Greipel.

Elitní špurtéri mali v pelotóne svojich ťahúňov

Nedeľňajšia etapa mala výlučne rovinatý profil, aj preto sa v jej cieli očakával dojazd celého pelotónu v znamení súboja elitných šprintérov. Niekoľko kilometrov po štarte sa do úniku dostalo kvarteto jazdcov Fonseca, Bárta, Clement a Quemeneur, ktorí diktovali tempo pelotónu, no výrazne uháňajúcemu balíku sa nemohli vzdialiť.

Necelých 85 kilometrov pred cieľom vzbudila pozornosť záujemcov o zelené tričko jediná rýchlostná prémia na trati, ktorá pre víťaza rotterdamského dojazdu pripravila 20 bodov. Elitní špurtéri mali v pelotóne svojich ťahúňov, pričom Sagana za Tinkoff-Saxo doviedol k prémii Tosatto.

Netherlands_Cycling_Tour_de_France-b5b07368542946c2a6719485e8ebfe9f.jpg

Bárta sa na čele boril najskôr sám

Jej víťazom sa napokon stal Bárta, no za ním sa postupne rozpútal šprintérsky súboj, v ktorom Sagan obsadil v konkurencii Degenkolba, Kristoffa či Cavendisha napokon 7. priečku a získal deväť bodov. Ďalší priebeh pretekov ovplyvnil zosilňujúci dážď a nepríjemný bočný vietor.

Bárta sa so zhoršujúcimi poveternostnými podmienkami na čele boril najskôr sám, potom s dvojicou ďalších jazdcov, kým pelotón menil lídrov a držal si minimálny odstup. Pred prvým prechodom po hrádzi cez Severné more sa dostal do čela a Saganovi postupne ubúdali konkurenti na záverečný špurt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok