Sociálna poisťovňa vyplatila menej garančných dávok

SITA
5.7.2015 10:41

Dávku garančného poistenia dostávalo počas prvých štyroch mesiacov tohto roka priemerne mesačne 136 osôb. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o pokles o 106 ľudí.

Sociálna poisťovňa vyplatila menej garančných dávok
Ilustračný záber SITA

Na uspokojenie mzdových nárokov zamestnancov pri platobnej neschopnosti zamestnávateľov Sociálna poisťovňa za január až apríl vynaložila 856 tis. eur, čo je v porovnaní s prvými štyrmi mesiacmi vlaňajška o 507 tis. eur menej. Priemerná vyplatená suma dávky garančného poistenia za január až apríl tohto roka predstavovala 1 570,5 eura, čím medziročne stúpla o 159,1 eura.

Garančné poistenie je poistenie pre prípad platobnej neschopnosti zamestnávateľa na uspokojovanie nárokov zamestnanca a na úhradu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie nezaplatených zamestnávateľom do základného fondu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie.

Zamestnanec v pracovnom pomere, člen družstva, ktorý je v pracovnom vzťahu k družstvu, a fyzická osoba, ktorá vykonáva práce na základe dohody o brigádnickej práci študentov, dohody o vykonaní práce a dohody o pracovnej činnosti, má nárok na jednorazovú dávku garančného poistenia, ak sa jeho zamestnávateľ stal platobne neschopný a nemôže uspokojiť jeho nároky vyplývajúce z pracovnoprávneho vzťahu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok