USA oslávili Deň nezávislosti tradičnými sprievodmi

SITA TA3
5.7.2015 07:43

Obyvatelia Spojených štátov amerických oslavovali jeden z najvlasteneckejších štátnych sviatkov v krajine - Deň vyhlásenia nezávislosti.

Čítanie Deklarácie nezávislosti

Američania si pripomenuli významnú udalosť svojej histórie tradičnými spôsobmi ako sledovaním veľkolepých sprievodov, behom na štafetových pretekoch či odpaľovaním ohňostrojov. Nechýbala však ani súťaž o majstra v jedení hotdogov.

V bostonskej historickej budove Kapitolu sa odohralo každoročné čítanie Deklarácie nezávislosti. Po jeho skončení za burácania davu vystreľovali delá ozdobné konfety vo farbách americkej trikolóry.

Ľudia pripomínajúci si Deň nezávislosti v metropole Washington sledovali slávnostný sprievod, súčasťou ktorého boli dychovkové orchestre, policajné vozidlá, stredoškolské mažoretky, retro automobily ale aj policajné a vojenské oddiely.

Obávali sa teroristov

Americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť a Federálny úrad pre vyšetrovanie vydali tento týždeň v súvislosti s masovými oslavami 4. júla v USA výstrahu a požiadali miestne orgány i verejnosť, aby zostali ostražití pre možné teroristické hrozby.

Odkazovali tým na nedávne vyhrážky zo strany vodcov teroristickej skupiny Islamský štát. V záujme zachovania bezpečnosti bolo v New Yorku povolaných do služby zhruba 7000 policajtov a takmer všetci príslušníci tamojších protiteroristických jednotiek.

K vyhláseniu nezávislosti došlo v Spojených štátoch 4. júla 1776 - teda pred 239 rokmi - na zasadaní druhého kontinentálneho kongresu 12 britských kolónií vo Filadelfii. Súčasťou osláv Dňa nezávislosti sú aj slávnosti, na ktorých každoročne skladajú občianske sľuby tisíce amerických prisťahovalcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok