Hráči Čile oslavujú historický triumf na Copa América

SITA TA3
5.7.2015 07:24

Futbalisti Čile triumfovali v domácom prostredí na juhoamerickom šampionáte Copa América 2015. Zverenci trénera Jorgeho Sampaoliho vo finálovom stretnutí na Estadio Nacional v Santiagu zdolali reprezentáciu Argentíny 4:1 na strely zo značky pokutového kopu po bezgólových 120 minútach.

Ángel di María sa zranil

Čiľania sa tešia z triumfu na tomto podujatí vôbec po prvý raz, ich doterajším maximom boli druhé miesta z rokov 1955, 1956, 1979 a 1987. Domáca krajina sa tešila predtým v roku 2001, keď Kolumbia zdolala Mexiko. Argentínčania čakajú na trofej už 22 rokov, ich 14. celkové prvenstvo prišlo naposledy v roku 1993. Rekordérom v počte víťazstiev zostal Uruguaj s 15 titulmi.

Vo finále boli zo začiatku aktívnejší Čiľania a v 11. min sa mohli dostať do vedenia. Po akcii Alexisa Sáncheza sa k lopte dostal v pokutovom území Arturo Vidal, no jeho strelu ľavačkou z voleja vyrazil Sergio Romero do bezpečia. Hostia potom prebrali iniciatívu a v 21. min po centri Lionela Messiho takmer Sergio Agüero hlavičkou otvoril skóre.

Reflexívne však zasiahol Claudio Bravo. Potom sa hra dlho odvíjala medzi šestnástkami, ale Argentínčania mali loptu častejšie na kopačkách. Približne po polhodine hry si kľúčový hráč Argentíny Ángel di María poranil zadný stehenný sval a vystriedal ho Ezequiel Lavezzi. Oba tímy mohli udrieť v samom závere prvého polčasu, na domácej strane nevyužil šancu Sánchez, na opačnej o pár sekúnd neskôr zlyhal Javier Pastore.

Hrdinom rozstrelu sa stal Sánchez

Úvod druhej polovice opäť patril domácej reprezentácii, ale nedokázala sa výraznejšie presadiť. Ani jedno z mužstiev si v druhej štyridsaťpäťminútovke dlho nevedelo utvoriť vyloženú príležitosť na skórovanie a začínalo byť zrejmé, že duel vyhrá ten, kto prvý skóruje.

V 82. min to mohol byť Sánchez, ale jeho volej po peknej prihrávke za obranu išiel tesne vedľa pravej žrde Romerovej bránky. V nadstavenom čase sa mohol stať hrdinom striedajúci Gonzalo Higuaín z Argentíny, ale jeho pokus prakticky z bránkovej čiary skončil len na bočnej sieti.

V závere prvého predĺženia mohol domácich posunúť bližšie k triumfu opäť Sánchez po rýchlom založení útoku od Brava, ale tiesnený Javierom Mascheranom prestrelil. V druhej časti predĺženia sa mužstvá nedostali do veľkých šancí na skórovanie a museli rozhodnúť strely zo značky pokutového kopu. Hrdinom rozstrelu sa stal napokon Sánchez, jediným úspešným exekútorom hostí bol Messi hneď v prvej sérii.

Výsledok finále Copa América 2015 v Čile:
SANTIAGO

Čile - Argentína 0:0 po predĺžení, 4:1 na strely zo značky pokutového kopu - Čile získalo premiérový titul
ŽK: 24. Francisco Silva, 34. Medel, 44. M. Días, 86. Aránguiz - 55. Rojo, 55. Mascherano, 91. Banega, rozhodoval: Roldán (Kol.)

Jedenástkový rozstrel:
M. Fernández (Čile) 1:0, Messi (Arg.) 1:1, Arturo Vidal 2:1, Higuaín - nepremenil, Aránguiz 3:1, Banega - nepremenil, Alexis Sánchez 4:1

Zostavy:
Čile: Bravo - Isla, Francisco Silva, Medel, Beausejour - Arturo Vidal, M. Díaz, Aránguiz - Valdivia (74. M. Fernández) - E. Vargas (95. Á. Henríquez), Alexis Sánchez
Argentína: Romero - Zabaleta, Demichelis, Otamendi, Rojo - Pastore (81. Banega), Mascherano, Biglia - Messi, Agüero (74. Higuaín), Di María (29. Lavezzi)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok