Varoufakis obvinil veriteľov z terorizmu a nedemokratického systému

TA3 TASR
4.7.2015 19:18

Viaceré krajiny Eurozóny boli údajne proti zverejneniu správy MMF o finančnej situácii Grécka, ktorá potvrdzuje nutnosť finančnej pomoci. Varoufakis na to reagoval vyostrením rétoriky Veriteľov obvinil z terorizmu a nedemokratického systému.

Varoufakis je rozhodnutý odstúpiť

Grécky minister financií Janis Varoufakis obvinil veriteľov, že sa pokúšajú "terorizovať" Grékov, aby prijali šetriace opatrenia a varoval, že Európa stratí viac ako Atény, ak prinúti Grécko vystúpiť z eurozóny po nedeľňajšom referende o prijatí či neprijatí podmienok medzinárodných veriteľov.

Varoufakis zopakoval že odstúpi, ak väčšina Grékov odpovie v referende "Áno" a obvinil veriteľov, že terorizujú voličov obmedzením finančnej hotovosti do gréckych bánk. "To, čo robia Grécku, má meno: terorizmus," povedal v rozhovore pre španielsky denník El Mundo. "Prečo nás prinútili zatvoriť banky? Aby nahnali strach ľuďom," citovala ho tlačová agentúra AP.

Slovne zaútočil aj na Schäubla

Nemeckým novinám Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung Varufakis povedal, že v pondelok očakáva dohodu s medzinárodnými veriteľmi bez ohľadu na to, ako nedeľňajšie referendum dopadne.

"Očakávam, že budeme mať v pondelok dohodu. Nezávisle na to, či väčšina bude hlasovať Áno alebo Nie," citovala ho agentúra Reuters.

"Nepočúvajte tých, ktorí hovoria, že ponuku už neplatí, pretože stále platí, pretože to je to, čo chcú," dodal. Úryvky z jeho vyjadrenia pre nemecký nedelník boli zverejnené v predstihu. Varoufakis v ňom tiež zaútočil na nemeckého ministra financií Wolfanga Schäubla, ktorý podľa neho už v roku 2012 objasnil, že by preferoval Grexit.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok