Srbsko požiadalo Rusko, aby vetovalo rezolúciu OSN o Srebrenici

TASR
4.7.2015 17:38

Srbsko požiadalo Rusko, aby v Bezpečnostnej rade OSN vetovalo britský návrh rezolúcie o masakre v bosnianskej Srebrenici. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na srbské médiá.

Srbsko požiadalo Rusko, aby vetovalo rezolúciu OSN o Srebrenici
SITA/AP

Nikolič v liste naliehal na Putina

Pracovná verzia rezolúcie, ktorú bude BR OSN prerokúvať 7. júla, jednoznačne definuje zločiny spáchané v Srebrenici v roku 1995 ako genocídu voči bosnianskym Moslimom. Vyzýva tiež na pripomínanie si týchto dejinných skutočností, aby sa podobná udalosť už nikdy nezopakovala.

Srbský prezident Tomislav Nikolič formou listu naliehal na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby Moskva navrhovanú rezolúciu v BR OSN vetovala.

Rusko predložilo vlastný návrh

Proti dokumentu ostro vystupuje Srbsko i srbská komunita žijúca v Bosne a Hercegovine, argumentujúc, že jej znenie ignoruje srbské obete konfliktu. Rusko predložilo svoj vlastný návrh rezolúcie, ktorá nezmieňuje genocídu v Srebrenici, ale hovorí všeobecne o vojnových zločinoch spáchaných počas bosnianskej vojny.

Západom podporovaný návrh rezolúcie bol predložený pri príležitosti 20. výročia srebrenickej masakry, ktorú za genocídu oficiálne označili aj súdy OSN.

O život prišlo 8000 bosnianskych Moslimov

Za masakru v Srebrenici sa už pred Medzinárodným trestným tribunálom OSN pre bývalú Juhosláviu zodpovedalo viacero dôstojníkov bosnianskosrbských ozbrojených síl, ako aj niekdajší prezident Radovan Karadžič a vrchný veliteľ Ratko Mladič.

V Srebrenici a jej okolí prišlo vtedy o život okolo 8000 bosnianskych Moslimov, ktorých páchatelia pochovali vo viacerých masových hroboch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok