Fico v Poľsku dohodol najväčšiu modernizáciu pozemných síl

TA3 TASR
3.7.2015 20:01

Slovensko s Poľskom dohodlo základné obrysy najväčšej modernizácie svojich pozemných síl a druhej najväčšej modernizácie Ozbrojených síl vôbec. Na margo memoranda, ktoré v sliezskych Siemianowiciach podpísali predsedovia vlád oboch krajín, to skonštatovalo Ministerstvo obrany.

Plánovaných je 66 transportérov

Premiéri prijali politickú deklaráciu o spolupráci v oblasti obrany. Predsedníčka Rady ministrov Poľskej republiky Kopaczová informovala, že v priebehu nasledujúcich troch rokov dodá Poľsko Ozbrojeným silám 30 kusov obrnených kolesových vozidiel Rosomak nového typu so streleckou vežou slovenskej produkcie.

MO spresnilo, že v prvej fáze by malo prísť na Slovensko 31 obrnených transportérov Rosomak – Scipio 8x8. Celkovo Ozbrojené sily požiadali o 66 vozidiel, ktorými budú vyzbrojené dva z troch práporov pozemných síl. Aj keď finančný objem dodávky ešte nie je stanovený, podľa poradcu ministra obrany Martina Čambalíka už teraz možno skonštatovať, že rozsahom je väčší už len plánovaný nákup amerických bojových vrtuľníkov Black-Hawk.

Premiér Robert Fico na tlačovej konferencii priamo vo výrobnej hale štátnej spoločnosti Rosomak uviedol, že Slovensko musí modernizovať vojenskú techniku a potrebuje vozidlá, aké vyrábajú u nášho severného suseda. „Máme rôzne možnosti, ale myslím si, že najsprávnejšou cestou je, ak sa na modernizácii vojenskej techniky zúčastňuje aj slovenský obranný priemysel,“ povedal Fico.

Zmluva do dvoch mesiacov

Minister obrany Martin Glváč, ktorý sprevádzal premiéra, zdôraznil, že spolupráca oboch krajín by mala byť vzájomne výhodná. O konkrétnych zmluvných podmienkach začali ministerstvá obrany oboch krajín rokovať. Glváč predpokladá, že v priebehu dvoch mesiacov by mala byť uzavretá konkrétna zmluva.

„Možností v tej deklarácii je viac. Chceme, aby dodávky jedného a druhého previsu boli vyrovnané a obsahom deklarácie je aj prísľub dlhodobého financovania,“ vysvetlil. Účasť v projekte by tak mala byť v zhodnom objeme pre obe strany. Poľsko dodá Slovensku obrnené vozy a objedná si u nás opravu bojovej techniky. Čambalík spresnil, že by mohlo ísť o opravu samohybných kanónových húfnic DANA, bojových vozidiel pechoty, tankov a kanónov.

Strelecké veže zo Slovenska

Prvé poľsko-slovenské vozidlá Rosomak – Scipio 8x8 budú podľa rezortu obrany dodané už tento rok. Poľská premiérka Kopaczová uviedla, že prvá zásielka 30 vozov bude pre poľského výrobcu znamenať, že dostane viac ako 120 miliónov poľských zlotých. Minister Glváč hodnotu dodávky nespresnil.

V reakcii na Kopaczovej slová však pripomenul, že cena samotného voza bez streleckej veže sa na trhu pohybuje v rozmedzí 1 až 1,3 milióna eur za kus. Predmetom uzatvoreného memoranda podľa ministra je dodávka vozov Rosomak – Scipio 8x8 aj pre poľskú armádu, čo podľa neho bude záležať od kapacít a financovania.

„Dnes sme prijali politickú deklaráciu a toto bude všetko predmetom následných rokovaní, či už štátnych tajomníkov, vojakov a následne mňa s poľským ministrom obrany Tomaszom Siemoniakom,“ doplnil.

Osvedčili sa v Afganistane

Náčelník Generálneho štábu Milan Maxim vyzdvihol, že poľsko-slovenské vozy predstavujú úplne novú kategóriu z novými možnosťami a schopnosťami, nielen ochrany posádky, ale aj palebnej sily. „Nahradzujú predovšetkým staré vozidlá BVP1 a BVP2, ktoré v ozbrojených silách pôsobia už 30 až 40 rokov a sú na hranici životnosti,“ uviedol s tým, že armáda pozitívne vníma kroky vlády a ministerstva.

Poľský závod Rosomak v sliezskych Siemianowiciach vyrobil od roku 2005 už 700 kusov rovnomenných obrnených vozov. Podľa premiérky Kopaczovej sa osvedčili počas bojov v Afganistane. Slovenská armáda je druhou armádou, do ktorej výzbroje sa dostanú. „Je to významný úspech poľského zbrojného priemyslu,“ podotkla Kopaczová.

Vežu pre Scipio budú vyrábať spoločnosti DMD Group a EVPÚ Nová Dubnica. Generálne opravy bojovej techniky vo výzbroji poľskej armády by podľa Čambalíka mali zabezpečovať i ďalšie spoločnosti, ako štátne, tak i súkromné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok