Verejnosť sa v historickom SND rozlúčila s Ladislavom Chudíkom

TA3 TASR
3.7.2015 14:42

Do smútočných farieb bola odetá historická budova Slovenského národného divadla. Slovensko sa lúčilo s hereckou legendou, maestrom Ladislavom Chudíkom.

Smútočné príhovory

V smútočných príhovoroch vystúpili generálny riaditeľ SND Marián Chudovský, generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, Patrik Lančarič, režisér filmu Ladislav Chudík, riaditeľ Činohry SND Roman Polák, členka Činohry Národního divadla Praha Eva Salzmannová, hereckí kolegovia Emília Vášáryová, Robert Roth, Martin Huba a Dušan Jamrich.

Smútočné zhromaždenie oslovil prvý generálny riaditeľ SND Marián Chudovský. „Ťažko sa mi predstupuje pred vás vo chvíli poslednej rozlúčky s naším vzácnym kolegom, priateľom, pre mnohých učiteľom, človekom s prirodzenou umeleckou i ľudskou autoritou. S veľkým zármutkom sme v to pondelkové popoludnie prijali správu o jeho skone. Stíchlo srdce, ktoré desaťročia vytrvalo bilo, aby mohlo dávať a obohacovať náš svet.“

Záverečné slová patrili Dušanovi Jamrichovi. „Ďakujem ti za to, že si bol vždy hrdý na dres Slovenského národného divadla. Hviezdoslav povedal – ďakujme na kolenách Bohu, keď požehnal nám básnika. My ďakujeme na kolenách Bohu, že požehnal nám Chudíka. Nedokážem ti povedať zbohom, raz dovidenia.“

Z televíznej obrazovky zaznel šansón To je tá pieseň v podaní samotného maestra z relácie Malý breviár hudby z roku 1982, posledný potlesk a posledné standing ovation. Zavrela sa opona za veľkým človekom.

chudik_07.JPG
chudik_10.JPG

Aristokrat ducha

Ladislav Chudík sa narodil v Hronci, okres Brezno. Maturoval v Kremnici, študoval na Štátnom konzervatóriu a na Filozofickej fakulte univerzity v Bratislave. Od roku 1944 účinkoval v Slovenskom národnom divadle, v rokoch 1963 – 1966 šéfom činoherného súboru. Venoval sa pedagogickej práci na VŠMU. V roku 1982 hral v nezabudnuteľnej postave primára Sovu v televíznom seriáli Nemocnica na okraji mesta. Bol prvým porevolučným ministrom kultúry. V SND pôsobil 71 rokov.

Odišiel aristokrat ducha, ktorý stál vždy na strane statočnosti, živá legenda, doyen na divadelných doskách SND, noblesný, dôstojný džentlmen - koľko ďalších prívlastkov by bolo možné priradiť k menu Ladislav Chudík. Staval duchovný chrám slovenského divadla, ale aj rozhlasu, filmu a televízie. Za sedem desaťročí pôsobenia v SND stvárnil vyše 130 postav, rozdával v nich múdrosť a jedinečnosť, ktorá bola spätá s ním tak, ako on bol spätý so SND.

chudik_01.JPG

Pozrite si rozlúčku s Ladislavom Chudíkom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok