Chcela hádzať na poslancov stoličku, podľa súdu to nie je trestný čin

SITA
3.7.2015 16:43

Incident, pri ktorom Stanislava Červeňová vo februári 2014 vykrikovala na poslancov parlamentu a naznačila, že po nich hodí stoličku, bude Okresný úrad Bratislava I riešiť ako priestupok.

Chcela hádzať na poslancov stoličku, podľa súdu to nie je trestný čin
SITA

Krajský súd stanovisko potvrdil

Krajský súd v Bratislave totiž rozhodnutím z 20. mája zamietol sťažnosť okresného prokurátora proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I, ktorý rozsudkom zamietol pôvodnú obžalobu ženy za prečin výtržníctva.

Okresný súd v januári tohto roku zhodnotil správanie Červeňovej ako vysoko emocionálne a vyvolané ťažkou životnou situáciou, v ktorej sa vtedy nachádzala. Podľa súdu to nebolo možné kvalifikovať ako trestný čin, pretože pred hlasným a nesúhlasným prejavom nespokojnosti nie je možné priznať ochranu ani v parlamente. Možnosť takéhoto nesúhlasu je totiž ústavným právom každého občana. Prokurátor v odvolaní argumentoval, že obžalovaná svojím konaním naplnila všetky znaky prečinu výtržníctva. Argumentoval tiež výpoveďami svedkov, podľa ktorých by Červeňová v prípade, že by ju neboli zadržali, hodila stoličku do priestoru, kde sedeli poslanci.

Pri odvolávaní premiéra

Podľa odôvodnenia verdiktu krajského súdu vykonal súd prvého stupňa vo veci všetky dostupné dôkazy. Tvrdenie, že Červeňová by stoličku hodila, pokiaľ by jej v tom nezabránili zamestnanci parlamentu, je podľa krajského súdu len názorom, ktorý sa nepodarilo dokázať. Kamerový záznam tiež podľa súdu ukazuje, že po prehodení stoličky cez zábradlie balkóna ju naďalej držala. Proti rozhodnutiu krajského súdu nie je možné podať riadny opravný prostriedok.

Incident na balkóne parlamentu sa stal 13. februára 2014 o 18:50 po tom, ako sa skončilo hlasovanie poslancov v neúspešnom pokuse odvolať premiéra Roberta Fica za kauzu emisie. Žena po hlasovaní kričala do sály na poslancov: "Hanba, hanba! Ľudia tu umierajú od hladu, my to už nebudeme tolerovať!" Zobrala stoličku z prvého radu, prešla k zábradliu, naklonila sa cez balkón a naznačovala hodenie stoličky. Následne ju zadržali parlamentní ochrankári, počas incidentu praskla sklenená výplň jedného stolíka na balkóne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok