Výsledky gréckeho referenda budú podľa prieskumu tesné

TASR
3.7.2015 08:59

Najnovší prieskum verejnej mienky pred blížiacim sa referendom, ktorý rozhodne o budúcnosti Grécka v Európe odhalil, že tábory stúpencov aj odporcov reforiem sú takmer vyrovnané, pričom tí, ktorí povedia ÁNO reformám, majú mierny náskok. Informovala o tom agentúra Reuters.

Výrazná zmena

Podľa prieskumu inštitútu ALCO, ktorý zverejnil denník, 44,8 % respondentov bude hlasovať za prijatie podmienok záchranného programu, 43,4 % ich odmietne a 11,8 % sa zatiaľ nerozhodlo.

To je výrazná zmena postoja oproti minulému týždňu, keď ešte drvivá väčšina gréckych voličov reformy odmietala a chystala sa v referende zaškrtnúť odpoveď NIE. Ale situácia v Grécku sa tento týždeň výrazne zhoršila.

Vláda v pondelok zatvorila banky a zaviedla kapitálové kontroly aj limit pre výbery z bankomatov. A zdá sa, že to ovplyvnilo aj postoj ľudí k podmienkam veriteľov.

Ktorým smerom sa krajina vydá?

Gréci sú tak pred nedeľným referendom rozpoltení a majú zlosť ako na veriteľov, tak na vlastných politikov. Budúcnosť krajne ľavicovej vlády, ktorá zvíťazila v januárových predčasných voľbách, aj osud krajiny teraz závisí od výsledkov referenda.

Gréci musia prevziať zodpovednosť a rozhodnúť namiesto vlády, ktorá nebola schopná za päť mesiacov od svojho nástupu k moci dosiahnuť kompromisnú dohodu s veriteľmi, ktorým smerom sa krajina vydá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok