Grécke referendum sa uskutoční, rozhodol súd

TA3 TASR
3.7.2015 18:47

Najvyšší grécky administratívny súd podľa očakávaní zamietol odvolanie voči zákonnosti víkendového referenda o úsporných opatreniach a reformách, čím definitívne udelil zelenú nedeľňajšiemu hlasovaniu.

"Zamietnuté," vyhlásil predsedajúci sudca gréckej Štátnej rady Nikolaos Sakellariu. "Referendum sa uskutoční." Odvolanie voči referendu o balíku podmienok čerpania ďalšej pomoci zadlženej krajiny stanovených medzinárodnými veriteľmi vzniesli dvaja občania Grécka.

Dvojica vo svojom odvolaní namietala, že referendum je protiústavné. Podľa ich argumentov grécka ústava zakazuje konanie referenda o fiškálnych otázkach. Súd by mal odôvodnenie svojho rozhodnutia zverejniť neskôr.

Grécka vláda vyhlásila referendum o prijatí podmienok veriteľov na riešenie gréckej krízy. Tento krok viedol k zastaveniu rokovaní Atén s veriteľmi, následne nezaplateniu dlhu Grécka voči Medzinárodnému menovému fondu a zavedeniu kapitálových kontrol v krajine. Atény tvrdia, že "nie" v nedeľňajšom hlasovaní by posilnilo ich vyjednávaciu pozíciu o treťom balíku pomoci. Európska komisia to označuje za falošné tvrdenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok