Americká armáda má reálne obavy zo straty výsadného postavenia vo svete

ČTK
2.7.2015 20:16

Vyplýva to zo správy o národnej vojenskej stratégii, ktorú vo Washingtone predstavil šéf generálneho štábu Martin Dempsey. Armáda USA je podľa neho síce stále najlepšia na svete, svoj náskok ale vraj začína pomaly strácať.

Americká armáda má reálne obavy zo straty výsadného postavenia vo svete
SITA

Konfliktov bude neustále pribúdať

"Naša relatívna vojenská výhoda začala erodovať," uviedol Dempsey pri predstavení správy v metropole USA. Aby mohla armáda plne dostáť svojej "globálnej zodpovednosti", musí dostať podľa šéfa generálneho štábu k dispozícii viac finančných prostriedkov ako doposiaľ.

Spojené štáty podľa Dempseyho momentálne čelia mnohým bezpečnostným výzvam súčasne, a to ako zo strany iných krajín, tak aj "nadnárodných sietí" a skupín bez väzieb na konkrétne štáty. Ako príklad menoval radikálnu organizáciu Islamský štát alebo teroristickú sieť Al-Káida.

"Dnešné bezpečnostné prostredie je to najmenej predvídateľné, aké som za 40 rokov v službe zažil," uviedol Dempsey. "Budúce konflikty vypuknú rýchlejšie, potrvajú dlhšie a budú sa odohrávať na bojiskách technologicky oveľa náročnejších," dodal.

Rusko a Čína ako trvalé hrozby

Strategická správa uvádza ako trvalé hrozby pre národnú bezpečnosť Spojených štátov Rusko, Irán a Severnú Kóreu. Kritizuje ale aj agresívnu čínsku politiku v oblasti Juhočínskeho mora. "Podporujeme vzostup Číny a budeme usilovať o to, aby sa stala naším partnerom pre väčšiu medzinárodnú bezpečnosť," povedal Dempsey. "Jej nároky, ktoré si kladie na takmer celé Juhočínske more, sú ale v rozpore s medzinárodným právom," dodal.

USA sa podľa Dempseyho v poslednom desaťročí sústredili na boj s teroristickými skupinami. Pravdepodobnosť, že sa ocitnú vo vojnovom konflikte s iným štátom ale vraj neustále narastá.

Dokument, ktorý Dempsey predložil, sa vzťahuje k nedávno zverejnenej Národnej bezpečnostnej stratégii prezidenta Baracka Obamu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok