Fico: Nemáme žiadnu zodpovednosť za situáciu v Líbyi, Iraku a Sýrii

TASR TA3
2.7.2015 15:25

Slovenská republika nemá žiadnu zodpovednosť za to, aká je v súčasnosti situácia v Líbyi, Iraku a Sýrii. Preto nás nikto nemohol nútiť do povinných kvót na prijímanie utečencov.

Otázka od kolegyne

Na pôde parlamentu to počas pravidelnej Hodiny otázok uviedol premiér Robert Fico. Odpovedal tak na otázku straníckej kolegyne Evy Hufkovej, ktorú zaujímalo, akou mierou prispelo Slovensko a štáty V4 k zrušeniu povinných kvót pre prijatie migrantov.

"Čo má Slovensko spoločné s tým, čo sa udialo v Líbyi, v Iraku alebo v Sýrii? Absolútne nič. My sme bombardovali Líbyu? My sme likvidovali režim v Iraku? My sme destabilizovali situáciu v Sýrii? Mali sme k týmto územiam nejaký vzťah? Nenesieme žiadnu zodpovednosť za to, v akom stave sa tieto krajiny nachádzajú. Nemôžme preto akceptovať, aby nás niekto nútil, že postarajte sa o ľudí," zdôraznil premiér s tým, že Slovensko je pripravená utečencom pomôcť, ale na dobrovoľnom princípe.

Odmietol čísla úradníkov

Na margo minulotýždňového summitu Európskej rady, na ktorom boli povinné kvóty odmietnuté, Fico zopakoval, že takýto ťažký a nepríjemný summit ešte nezažil. Jeho výsledok však označil za naše veľké víťazstvo. "Slovenská republika do tohto procesu vstupuje aktívne a principiálne. Ponúkli sme Európskej únii vyvážený prístup založený na pripravenosti pomáhať pri riešení humanitárnej krízy, ale pri rešpektovaní možností jednotlivých štátov. Sme krajina solidárna a pripravená pomáhať, ale aj krajina, ktorá odmieta, aby nejaký úradník napísal číslo 700, 800 či 900 ľudí, o ktorých nič nevieme a týchto by sme museli prijať," povedal.

Kaliňák už chystá azyl

Fico zároveň ocenil, že ak ide o dôležité medzinárodné súvislosti, slovenskí politici vedia dosiahnuť zhodu naprieč politickým spektrom. Uviedol to na margo opozičných aj vládnych poslancov, ktorých postoj k povinným kvótam bol zhodne odmietavý.

Minister vnútra Robert Kaliňák už vypracoval návrh dobrovoľnej pomoci migrantom, ktorú chce Slovensko ponúknuť Európskej komisii. Azyl na našom území by mohla získať zhruba stovka kresťanských utečencov zo Sýrie.

Pozrite si premiérov výstup v rámci Hodiny otázok

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok