Masový vrah Breivik žaluje Nórsko, vo väzení sa chce kontaktovať s ľuďmi

SITA
1.7.2015 18:51

Extrémny stupeň izolácie, tak označil Breivikov právnik situáciu vo väzení, kde umiestnili vraha po masakre 77 ľudí. Ten ale žiada väčší prístup k ľuďom.

Masový vrah Breivik žaluje Nórsko, vo väzení sa chce kontaktovať s ľuďmi
SITA

Socializácia a stop cenzúre

Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik zažaloval Nórsko za porušovanie svojich ľudských práv. Štát sa toho mal dopustiť držaním Breivika v prísnej izolácii štyri roky po tom, ako zmasakroval 77 ľudí. Žaloba bola predložená hlavnému súdu v Osle. Odkazuje na Európsky dohovor o ľudských právach.

Breivik žiada väčší prístup k ďalším ľuďom a obmedzenie cenzúry svojich listov. "Má veľmi extrémny stupeň izolácie," povedal Breivikov právnik Öystein Storrvik. Kontakt masového vraha s ďalšími osobami je v podstate obmedzený na dozorcov a zdravotnícky personál.

"Myslíme tým, že má právo na kontakt s ďalšími ľuďmi," povedal Storrvik. Medzi ďalšie osoby by mohli patriť iní väzni aj napriek riziku, že by ho mohli napadnúť. Záleží na súde, či sa jeho prípad bude prerokúvať.

Dostal maximum, 21 rokov

Dnes 36-ročný Breivik 22. júla 2011 odpálil bombu v centre hlavného mesta Oslo, ktorá zabila osem ľudí. Potom sa previezol loďou na ostrov, kde sa práve konal letný tábor mládežníckej organizácie Nórskej strany práce. Zastrelil tam 69 ľudí, väčšinou tínedžerov.

Pravicového kresťanského fanatika Breivika poslal súd do väzenia na 21 rokov, čo je maximálny trest v Nórsku, no jeho pobyt vo väzení sa bude môcť predĺžiť, ak bude stále považovaný za hrozbu pre spoločnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok