Zomrel Nicholas Winton, počas vojny zachránil stovky detí

ČTK
1.7.2015 17:07

Sir Nicholas Winton počas druhej svetovej vojny zachránil viac ako 650 detí.

Odchod detí do Británie

Vo veku 106 rokov zomrel sir Nicholas Winton, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil viac ako 650 československých detí pred istou smrťou v nacistických táboroch. Informovala o tom agentúry AP s odvolaním sa na Wintonovho zaťa.

V rokoch 1938 a 1939 v Československu organizoval Winton odjazdy židovských detí do Británie a zabezpečoval všetky formality potrebné na ich prepravu vlakmi. Práve pred 76 rokmi, 1. júla 1939, odišiel z Prahy vlak s najväčším počtom detí. Do bezpečia ich zamierilo 241.

Dojímavé stretnutie

Po vojne sa londýnsky rodák živil ako maklér. Ani najbližší príbuzní nemali tušenie o vojnovej kapitole  jeho života. Do povedomia verejnosti sa dostal až vďaka dojímavému stretnutiu so  svojimi zachránenými „deťmi“ v štúdiu BBC. Wintonove polozabudnuté činy pripomenul slovenský režisér Matej Mináč, keď natočil film Všetci moji blízki (1999). Druhýkrát mu vzdal hold o tri roky neskôr v dokumente Sila ľudskosti, tretíkrát v roku 2011 snímkou Nickyho rodina.

Winton bol za svoje činy niekoľkokrát vyznamenaný a povýšený do rytierskeho stavu. Bol navrhnutý aj na Nobelovu cenu mieru.

Politici smútia

„Svet stratil veľkého muža,“ napísal britský premiér David Cameron. Ľudia podľa neho nemôžu nikdy zabudnúť na Wintonovu ľudskosť pri záchrane detí pred holokaustom.

Slovenský prezident Andrej Kiska citoval Wintonove motto: „Ak nie je niečo nemožné, tak musí existovať spôsob, ako to dosiahnuť.“

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák napísal, že zo správy je smutný. „Jeho činy sú nesmrteľné,“ dodal.

Portrét Nicholasa Wintona

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok