Spor o Kafkove rukopisy sa skončil, patria do Národnej knižnice

SITA
1.7.2015 16:43

Kolekcia nezverejnených Kafkových písomností smeruje do Národnej knižnice v Jeruzaleme. Rozhodol o tom súd a ukončil tak dlhoročný spor. Knižnica ich chce zverejniť online.

Spor o Kafkove rukopisy sa skončil, patria do Národnej knižnice
SITA/AP

Dokumenty z pozostalosti priateľa

Zdĺhavý súdny spor o práva k rukopisom Franza Kafku sa v utorok skončil. Izraelský súd v Tel Avive rozhodol, že izraelská rodina musí odovzdať kolekciu nezverejnených Kafkových písomností Národnej knižnici v Jeruzaleme. Tá uviedla, že plánuje online zverejniť vzácne dokumenty z pozostalosti Kafkovho priateľa, spisovateľa Maxa Broda. Informovali agentúra AP a denník The Jerusalem Post.

Noviny napísali, že trojčlenný panel sudcov odmietol odvolanie Evy Hoffeovej, ktorá podľa sudcov nezákonne získala písomnosti od svojej matky Ester Hoffeovej. Matka bola sekretárkou Kafkovho priateľa, spisovateľa Maxa Broda, ktorého diela tvoria súčasť spornej kolekcie.

Chceli na nich zarobiť

Súd rozhodoval o odvolaní podanom v roku 2012 po tom, ako prikázal, aby dcéry Ester Hoffeovej, Eva Hoffeová a Anita Ruth Vizlerová odovzdali písomnosti pražského rodáka, nemecky píšuceho spisovateľa židovského pôvodu Franza Kafku, izraelskej Národnej knižnici.

Izraelská Národná knižnica v procese argumentovala závetom Broda, ktorý zomrel v roku 1968. Poveril v ňom svoju sekretárku Ester Hoffeovú, aby jeho pozostalosť odovzdala izraelskej Národnej knižnici.  Sudcovia kritizovali sestry za pokusy speňažiť písomnosti slávneho autora na voľnom trhu. Ich rozhodnutie ukončilo vyše 90 rokov sporov o Kafkove diela, ktoré sa medzitým viackrát dostali do rúk niekoho ďalšieho.

Mali ich spáliť

Kafka zveril svoju nevydanú tvorbu krátko pred svojou smrťou na tuberkulózu v roku 1924 priateľovi Maxovi Brodovi a požiadal ho, aby ju neprečítanú spálil. Brod to neurobil, vďaka čomu svet spoznal Kafkov Proces či Zámok; a zvyšné cenné dokumenty vo svojom závete odkázal svojej sekretárke Ester Hoffeovej, ktorá časť z nich speňažila na dražbách.

Veľká časť z Kafkových písomností, o ktorých súd rozhodoval, nebola ešte nikdy publikovaná. Po utorňajšom rozhodnutí súdu budú rukopisy v Národnej knižnici prvýkrát sprístupnené verejnosti, pretože Eva Hoffeová a jej sestra mali údajne mnohé z nich uložené v bezpečnostných schránkach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok