Slovensko plánuje byť najúspornejším predsedníctvom v EÚ

TA3, TASR
1.7.2015 14:45

Slovensko plánuje byť najúspornejším predsedníctvom v EÚ z krajín Vyšehradskej štvorky. Výdavky by podľa šéfa rezortu diplomacie Miroslava Lajčáka mali byť nižšie ako 70 miliónov eur.

Česi zaplatili oveľa viac

"Vynaložené prostriedky nebudú smerovať do Bruselu, ale sú to výdavky na našich zamestnancov, expertov, do našich hotelov, služieb, na prezentáciu slovenskej kultúry a regiónov," vymenoval na tlačovej konferencii po skončení rokovania vlády.

Česi za predsedníctvo v roku 2009 zaplatili 136 miliónov eur. V roku 2011 vynaložili Poliaci 116 miliónov eur a Maďari 81 miliónov eur. Vyplýva to z analýzy výdavkov na zabezpečenie predsedníctva SR v Rade EÚ, s ktorou sa vláda oboznámila pred dvoma rokmi. Lajčák šéfovanie EÚ považuje za bezprecedentnú výzvu nielen pre jeho rezort a vládu, ale pre celú krajinu.

"Podľa toho ako sa tejto príležitosti chopíme, nás budú posudzovať naši partneri, európske inštitúcie aj jednotlivé členské krajiny. Je pre nás veľmi dôležité, aby bolo predsedníctvo dobre pripravené, pretože od toho, ako dokážeme manažovať Radu EÚ, ako budeme posúvať dopredu európsku agendu a ako dokážeme dosahovať dohody s našimi partnermi, bude Slovensko do značnej miery mnoho rokov dopredu vnímané ako schopná a kompetentná krajina," dodal.

Prioritami sú start-upy a digitálny trh

Momentálne sa vstupuje do intenzívnej fázy prípravy obsahu programu predsedníckeho tria, ale aj slovenského predsedníctva. S partnermi tria, do ktorého patrí Holandsko a Malta, je zhoda na tom, že jednou z priorít bude jednotný digitálny trh a podpora start-upov.

Digitálny jednotný trh patrí medzi hlavné priority Európskej komisie a jeho dobudovanie predstavuje jednu z nosných agend EÚ. Plne fungujúci digitálny jednotný trh sa považuje za základný predpoklad na budúci dynamický rozvoj európskeho hospodárstva a zvýšenie jeho konkurencieschopnosti v globálnom rámci.

Rovnako sa finišuje s prípravou konferenčných priestorov pre zhruba 200 podujatí, ktoré sa v druhom polroku 2016 uskutočnia v Bratislave. Miestom výkonu predsedníctva bude Reduta, Bratislavský hrad, vládny hotel Bôrik, Historická budova Národnej rady SR a kongresová sála MZV. "Ide o priestory, ktoré sú vo vlastníctve štátu. Je to lacnejšie a spĺňajú potrebné bezpečnostné a logistické požiadavky," prízvukoval.

Nová pozícia splnomocnenca

Ministerstvo je pred podpisom zmlúv s hotelmi a dopravnými službami. Pripravuje sa viacero kultúrno-prezentačných projektov nielen na Slovensku, ale aj v Bruseli a Štrasburgu a na zastupiteľských úradoch po celom svete. O niekoľko dní MZV podpíše dohodu s ministerstvom kultúry, ktorá bude špecifikovať kultúrny program počas polročného obdobia.

Vláda tiež vytvorila novú pozíciu splnomocnenca pre predsedníctvo. Ujal sa jej Ivan Korčok. Ten na tlačovej konferencii deklaroval, že využije všetky svoje skúsenosti z obdobia, kedy viedol Stále zastúpenie SR pri EÚ v Bruseli. Za ten čas zažil a videl 12 rôznych predsedníctiev.

Má za sebou už 12 predsedníctiev

Za najväčšiu výzvu považuje prípravu programu slovenského predsedníctva. Ten bude na vládnej úrovni schválený v júni budúceho roka, teda mesiac pred jeho začiatkom. "Chcem do toho priniesť aktívny prístup našich rezortov. Nechcem, aby sa priority rodili za stolom úradníkov," deklaroval.

Rovnako bude aktívne komunikovať s európskymi inštitúciami, ale aj so všetkými, ktorí majú záujem poznať podstatu predsedníctva. Treba si podľa neho reálne nastaviť očakávania, ktoré z neho vyplývajú.

Pozrite si celý brífing ministra zahraničných vecí M. Lajčáka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok