Pre držiteľov expanzných zbraní začínajú platiť nové pravidlá

TA3, SITA
1.7.2015 13:39

Začínajú platiť nové pravidlá pre expanzné zbrane. Držitelia takýchto zbraní, ktoré sa dajú prerobiť na schopné streľby, musia o ich zaevidovanie požiadať na polícii. Dôvodom úpravy legislatívy bolo ich masívne rozšírenie v posledných rokoch.

Podnetom novely bolo masívne rozšírenie

Polícia upozorňuje, že od 1. júla začali platiť nové pravidlá pre expanzné zbrane. Držitelia expanzných zbraní, teda zbraní, ktoré sa ďalšou úpravou dajú prerobiť na schopné streľby, musia požiadať na polícii o ich zaevidovanie. Ako ďalej informovala Marta Fabianová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra, 1. júla nadobúda účinnosť novela zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorú pripravilo Ministerstvo vnútra. "Cieľom zmien je získanie prehľadu o držiteľoch a pohybe expanzných zbraní, čím sa znižuje riziko ich zneužitia na páchanie trestnej činnosti."

Podnetom na vypracovanie novely zákona o strelných zbraniach a strelive bolo zavedenie evidencie expanzných zbraní pre ich masívne rozšírenie, čo by mohlo ohroziť bezpečnosť na Slovensku. Zákon zavádza povinnosť ohlásiť na políciu nadobudnutie expanznej zbrane upravenej zo štandardnej strelnej zbrane a predložiť ju na zaevidovanie.

Zákaz predaja cez internet

Na základe zaevidovania bude vydaný preukaz zbrane. Zároveň bude jej držiteľ povinný pri trvalom vývoze alebo dovoze požiadať o vydanie zbrojného sprievodného listu. Krátkodobý vývoz a opätovný dovoz bude treba hlásiť päť dní vopred policajnému útvaru. Nové pravidlá hovoria aj o postupe pri úprave zbraní na expanzné. Sprísňuje sa aj predaj expanzných zbraní cez internet.

"Opätovne sa zavádza zákaz predaja zbraní na diaľku, teda cez internet, aj na vybrané zbrane kategórie D, vrátane expanzných zbraní. Výnimkou bude predaj medzi držiteľmi zbrojnej licencie alebo držiteľom zbrojnej licencie s inou osobou, ktorá je oprávnená v rámci svojej podnikateľskej činnosti na nákup a predaj zbraní a streliva," upozorňuje MV SR. Ministerstvo vnútra pripomína, že v minulosti už obdobné obmedzenie na predaj zbraní kategórie D na diaľku platilo, bolo však zrušené v roku 2011. Držitelia zbrane budú môcť za poplatok dať svoju zbraň do úschovy na polícii.

Zmeny platia aj pre poľovníkov

Novela okrem toho prináša povinnosť Slovenskej poľovníckej komore oznámiť policajnému zboru odňatie poľovného lístka, ktorý má byť podmienkou na vydanie zbrojného preukazu na poľovné účely. Zároveň dáva policajtom väčšie kompetencie pri zadržaní zbraní. Novela totiž rozširuje dôvody na predbežné zaistenie zbrane. "Ide o prípady, keď môže byť ohrozený život alebo zdravie osôb alebo sú pochybnosti o zdravotnej, psychickej alebo odbornej spôsobilosti držiteľa zbrojného preukazu," informovalo pred schválením novelizovaného zákona ministerstvo vnútra.

Okrem toho, ak si posudzujúci lekár alebo psychológ všimne zmenu zdravotnej alebo psychickej spôsobilosti držiteľa zbrojného preukazu, musí to po novom bezodkladne oznámiť polícii. Ide o skrátenie takejto lehoty, ktorá je v súčasnosti päť pracovných dní.

Príslušníci ozbrojených síl a ozbrojených zborov nebudú musieť opätovne pri získavaní zbrojného preukazu dokladovať psychickú spôsobilosť posudkom od klinického psychológa. Novelu zákona 14. mája schválil parlament a koncom mája podpísal prezident. Do platnosti vstúpila 1. júla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok