Vláda miliónmi zadotuje výskum a vývoj slovenského lietajúceho auta

SITA
1.7.2015 11:46

Slovenská spoločnosť AeroMobil R&D získa na výskum a vývoj dopravného prostriedku pre pohyb po zemi aj vo vzduchu štátnu pomoc vo výške 6 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie stimulov, ktoré vláda schválila.

Vláda miliónmi zadotuje výskum a vývoj slovenského lietajúceho auta
SITA

Výskum kľúčových komponentov

Firma o investičné stimuly požiadala Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu. To odporučilo vládnemu kabinetu poskytnutie pomoci schváliť. "Na základe kladného komplexného hodnotenia odporúčame schváliť štátnu pomoc vo forme dotácie z prostriedkov štátneho rozpočtu na krytie 80 % oprávnených nákladov súvisiacich s riešením projektu priemyselného výskumu a 60 % oprávnených nákladov súvisiacich s riešením projektu experimentálneho vývoja," uviedlo ministerstvo školstva v materiáli.

Spoločnosť by mala do výskumu a vývoja jedinečného dopravného prostriedku investovať celkovo viac ako 8 miliónov eur. Vytvoriť by sa malo viac ako 40 nových pracovných miest. Plánovaný výskum a vývoj má byť postavený na základe poznatkov získaných pri konštrukcii súčasného prototypu lietajúceho auta AeroMobil 3.0.

Projekt svetového významu

Výskum v rámci novovytvoreného pracoviska sa zameria na niekoľko kľúčových komponentov. Ide o komponenty pohonov , brzdy, zavesenie nápravy, systémy pasívnej bezpečnosti, konštrukčných riešení prvkov karosérie a riešenia systému transformácie z módu lietadlo na auto a opačne. Súčasťou bude aj výskum v oblasti materiálov vo všetkých relevantných primárnych konštrukciách.

"Ďalší rozvoj lokálnych aktivít spoločnosti AeroMobil bude predstavovať významný zlomový moment, kedy kombinácia expertízy a skúseností z automobilového priemyslu a leteckého odvetvia jednoznačne vytvorí prostredie pre vznik vysokokvalifikovaných pracovných miest, ktoré budú schopné zvyšovať pridanú hodnotu v priemysle,“ konštatuje ministerstvo školstva. Zároveň je presvedčené, že AeroMobil sa môže stať pre Slovensko takým signifikantným projektom, akými boli pre Fínsko Nokia, pre Estónsko Skype, či pre Kaliforniu Tesla a SpaceX.

Prototyp AeroMobilu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok